lördag 11 augusti 2012


Krämig lökpaj



Jag har sett otaliga matlagningsprogram där de lagat lökpaj. Oftast i portionsformar som förrätt. "Oniontarte" låter kanske lite förnämare än lökpaj, men det är ju samma sak egentligen! Jag använde svärmors recept på pajdeg och hittade fyllningen i ett annat recept. Pajen kommer att bli ett lite annorlunda tilbehör till kvällens kräftskiva. Vi serverade gräddfil och klippt gräslök till. Gott!!

Pajdeg
2½ dl vetemjöl
100 g mjukt smör
100 g keso

Fyllningen
3 ägg
2 dl grädde
500 gram lök, i tunna klyftor (ca 4 lökar)
1½ dl smakrik ost, riven
Salt och peppar


1. Sätt ugnen på  200  grader.

2. Hacka ihop mjöl, smör och keso. Tryck ut i smord pajform.

3. Bryn löken mjuk och glansig i smör utan den tar färg. Låt svalna och fördela den sen i pajskalet.

4. Rör samman ost, grädde, ägg och lite salt och peppar. Häll över löken i palskalet.
 
5. Grädda pajen i 25 -35 minuter tills äggstanningen "stannat" förutom i mitten där den ska vara lite lös, den hårdnar när den kallnar.

2 kommentarer:

  1. Mums! Den provar jag till min kräftskiva nästa lördag!

    SvaraRadera
  2. Ja gör det, den var riktigt god =)

    SvaraRadera