Ugnsgratinerad västerbottensostlax
Kombinationen lax och västerbottensost är fantastisk! Och den här rätten är något utöver det vanliga, en riktig fullpoängare! Jag har aldrig träffat på någon som inte gillat det här. Söker man efter receptet på nätet så hittar man flera olika variationer. I mitt använder jag till exempel kycklingfond istället för fiskfond eftersom jag tycker det ger en extra knorr till såsen. Ät pressad potatis till, det passar bäst.
Ett tips är att inte salta för mycket. Västerbottensosten är rätt salt i sig själv så det behövs inte så mycket mer.
Västerbottenost, riven
Salt
Vitpeppar
Sås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vitt vin
2 dl grädde
1 dl creme fraiche
1 dl vatten
2 msk kycklingfond
Tillbehör
Löjrom eller stenbitsrom
Västerbottenost, riven
Dill
Rödlök, hackad
Citron, skivor/klyftor
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Riv västerbottensosten.
3. Ta bort eventuella ben och skär laxen i tunna skivor. Salta lätt och peppra. Placera en klick västerbottensost i mitten av varje skiva.
4. Rulla ihop skivorna och lägg dem tätt i en smord ungform.
5. Sås - smält smöret och rör sen ner mjölet. Häll i vinet under omrörning. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka i minst 5 minuter.
6. Häll såsen över laxen och låt gratinera i ugnen i 15-20 minuter.
7. Garnera med löjrom eller stenbitsrom, västerbottenost, rödlök, dill, citron...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar