Laxsida
ugnsstekt på låg värme
(Laxtjälknöl)
(Laxtjälknöl)
Det här är det enklaste men godaste laxrecept jag vet. När man steker laxen på så låg värme blir den saftigare än saftigast och dessutom jämt tillagad. Jag har publicerat det förut men det är värt att göra det igen så de som inte läst det förut får chansen att prova det. Idag åt vi nypotatis och kall romsås till.
Rejält med färsk dill
Rejält med salt, gärna gourmésalt eller liknadet
Ev. en citron i skivor
1. Sätt ugnen på 80 grader.
2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en bit folie stor nog att täcka laxen. Strö över generöst med salt och dillkvistar (och citron). Vik ihop folien runt laxen som ett paket.
3. Ställ in laxen i ugnen tills innertemperaturen är 52-58 grader (en smaksak, jag gillar den vid 54-56 grader ungefär). En hel fryst laxsida på ca 1,2 kg tar ungefär 4 timmar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar