Fisk- och blomkålsmosgratäng
Det här är egentligen ett LCHF-recept men väl värt att pröva av alla, oavsett om man är LCHF:are eller ej. Det är en fräsch fiskgratäng med len, mjuk smak. Vill man ha mer "bett" i den kan man leka lite med kryddningen. Jag tycker att blomkålsmos är otroligt gott och tillsammans philadelphiaost är det ännu bättre!
2 st blomkålshuvuden
200 g philadelphiaost
400 g torsk
2 dl valfri svamp (jag använde skogschampinjoner denna gång, trattisar förra)
2 st schalottenlök (bananschalottenlök går bra)
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 fiskbuljongstärning
2 dl riven parmesanost
Salt & peppar
Tina fisken om den är frusen.
Mos
1. Bryt blomkålen i små buketter och lägg dem i en kastrull med vatten. Koka tills blomkålen är mjuk. Häll noga av vattnet.
2. Rör ner osten i blomkålen och mixa eller vispa tills du får ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.
Sås
1. Hacka lök och vitlök, skiva svampen. Fräs i smör i en stekpanna i några minuter.
2. Häll grädden i pannan och smula i buljongtärningen. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra ca 5 minuter.
Gratäng
1. Lägg den tinade torsken mitt i en ugnssäker form, salta och peppra.
2. Klicka ut blomkålsmoset runt omkring fisken och häll såsen över. Strö till sist över osten.
3. Gratinera i ugn på 225 grader, ca 20-25 minuter.
Mycket gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar