Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 21 december 2014


Tjälknöl på lamm

Jag hade planerat att göra en stek men så kom något i vägen och jag slängde steken i frysen.  Där låg den tills jag  blev sugen att prova att göra en tjälknöl av den. Jag har aldrig gjort det på lamm, men varför inte? Min stek var marinerad med timjan och vitlök, men det går säkert lika bra med en "naturell". Och jag kan bara säja, tusan vad gott! Jag ska aldrig göra tjälknöl på annat än lamm hädanefter. Vill man kan man ju göra en god sås till, men vi åt med potatisgratäng och då behövs det ingen sås.

ca 1,2 kg fryst lammstek, gärna marinerad

Saltlag
5 dl vatten
1 dl salt
5 vitlöksklyftor, krossade
1 msk socker
3 msk torkade blandade örtkryddor (jag har timjan, rosmarin och dill)

1. Värm ugnen till 80 grader. Lägg lammsteken i en ugnsform och sätt in i ugnen. Låt stå i ca 12 timmar.

2. Efter några timmar kan man sätta in en stektermometer i steken, Ta ut den när den har önskad innertemperatur. Jag tog ut den på ca 65 grader, då blev den härligt rosa.

3. Lägg ner den varma steken i dubbla plastpåsar. Blanda till lagen och häll ner i påsen. Blanda om så steken täcks. Låt ligga i kylskåp i minst 6 timmar, men gärna över natten.

4. Slå bort lagen och skär köttet i tunna skivor.

Inga kommentarer: