Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 9 april 2017 Att laga mat Sous Vide
Lammytterfilé och lax

Jag har fått en Sous Vide cirkulator i födelsedagspresent. Jag har sett kockar på tv använda Sous Vide så jag var bekant med matlagningsmetoden, men jag har aldrig tänkt på att man kan köpa en egen Sous Vide maskin eller Sous Vide cirkulator. Inte förrän min svåger fick en maskin i julklapp. En annan kompis blev nyfiken och köpte en cirkulator. Vi har varit på middag och fått kött som är lagat Sous Vide och jag kan ju säga att efter den upplevelsen var jag helt säker på att jag skulle köpa en egen. Men nu blev det ju så att jag fick en i present. Toppen! Vi köpte en vakuumförpackare och så satte vi igång. Det är så enkelt att man nästan inte tror det är sant, och maten blir makalöst god. Följande lagade jag nu i helgen.

Lammytterfilé Sous Vide

Lammytterfilé
Olivolja
Rosmarin
Salt och svartpeppar
Vitlökspulver

1. Fyll en stor kastrull med varmt vatten. Ställ in graderna på 54 grader och tiden på 2 timmar. Värm vattnet med cirkulatorn om det behövs alternativt häll i kallt vatten tills du får rätt temperatur. 

2. Rör ihop olivolja, hackad rosmarin, salt, nymalen svartpeppar och vitlökspulver. Pensla  filéerna.

3. Lägg två bitar i varsin påse. Se till att de inte ligger för nära varandra eller kanten på påsen. Vakuumpacka dem och lägg ner dem i kastrullen när vattnet nått rätt temperatur. 

4. När de är färdiga kan man bryna på dem hastigt för att få en fin stekyta, annars ser de lite gråa ut. 


Lax Sous Vide

½ laxsida med skinnet kvar
Citronpeppar
Salt 

1. Fyll en stor kastrull med varmt vatten. Ställ in graderna på 52 grader och tiden på 40 minuter. Värm vattnet med cirkulatorn om det behövs alternativt häll i kallt vatten tills du får rätt temperatur. 

2. Skär portionsbitar av laxsidan. Låt skinnet vara kvar. Krydda bitarna med generöst med citronpeppar och salt. 

3. Lägg två bitar i varsin påse. Se till att de inte ligger för nära varandra eller kanten på påsen. Vakuumpacka dem och lägg ner dem i kastrullen när vattnet nått rätt temperatur. 

4. När de är färdiga kan man steka på bitarna på skinnsidan om man vill, men de är färdiga att äta som de är. 

Inga kommentarer: