Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 6 april 2014Fylld köttfärs i ugn

Som jag sagt förut, jag gillar verkligen köttfärs! Men jag är inte förtjust i sån där vakuumförpackad köttfärs. När det är bra pris på butiksförpackad köttfärs passar jag på att köpa så mycket man får och fryser in. Förr frös jag in paket på 500 g, men numer är de mellan 900 g -1 kg. När man ändå lagar mat kan man ju passa på att göra mycket så det räcker till matlådor eller t.o.m. en till middag. 

Den här rätten kom till efter att jag gjorde en kylskåpsrensning och hittade två halva förpackningar färskost. Så saftig att det inte behövs någon sås. Allt som behövs är smör att mosa potatisen med och en nypa havssalt *mums*

900 g köttfärs
2 ägg
1 röd lök
1 dl havregryn
1 dl mjölk
1 dl grädde
2½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 krm svartpeppar
2 tsk torkad persilja
100 g philadelphia ost, naturell
100 g färskost, vitlök & örter

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop havregryn, mjölk och grädde i en skål. Låt stå och dra i minst 10 minuter.

3. Finhacka löken och stek den mjuk i smör.

4. Lägg köttfärsen i en stor bunke och blanda ner ägg, salt, peppar och persilja. Vänd ner havregrynsblandningen och löken. 

5. Smöra en 30x40 cm stor ugnsform. Platta ut hälften av färsen i botten. 

6. Rör ihop färskostarna och bred ut över köttfärsen, men inte ända ut i kanten. Klicka på resten av färsen och platta till. Se till att det är tätt längs kanterna så inte osten rinner ut. 

7. Stek i ugnen i 40-50 minuter.Inga kommentarer: