Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

tisdag 13 december 2016


Hjortskavsgryta
med lingon och eventuellt trattkantareller

Idag på lunchen berättade en arbetskamrat om hjortskav. Jag har ätit renskav många gånger men aldrig hjortskav. Det verkar ju spännande, måste prövas. Så när vi åkte in på ICA på vägen hem köpte jag hjortskav. Jag utgick från ett renskavsrecept och använde vad jag hade hemma. Det blev en väldigt god, lite syrlig gryta med mycket smak. Vi åt potatismos till. 

Extra - mina barn gillar inte svamp, men det gör min man. Jag löste det genom att smula ner torkade trattkantareller i stekpannan och lät dem puttra i grädde i några minuter. Min man blandade sen ihop det med gryta och vips, hjortskavsgryta med trattkantareller. Men man kan såklart blanda ner dem direkt i grytan om alla gillar svamp.

480 g hjortskav (2 pkt)
4 dl grädde 
2 dl creme fraiche 
1½ msk kinesisk soja
1½ msk worcestershiresås
1 msk torkad timjan 
2 dl lingon
Ev. torkade trattkantareller
Maizenaredning
Vitpeppar och salt

1. Låt skaven tina till hälften och skär den sen i strimlor. 

2. Fräs skaven i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta allt eftersom. 

3. Häll grädde, creme fraiche, soja, worcestershiresås och timjan i grytan (och eventuellt torkade trattkantareller). Rör om och låt koka upp. Sänk värmen. Rör ner lingonen och låt puttra i några minuter. Smaka av med salt och peppar. 

4. Rör ut maizena i lite grädde eller mjölk och rör ner i grytan. Låt koka ihop i några minuter. 


Inga kommentarer: