Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 3 december 2016
Shepherd's Pie, en till gång

Shepherd's Pie är bland det godaste jag vet. Det är konstigt för det är ju bara köttfärs, morötter och potatismos. Jag har troligtvis en massa varianter här på bloggen eftersom jag inte alltid orkar leta recept utan gör efter minnet och skriver upp det. Men hur som helst, det här är jättegott och min familj håller med. 

800 g nötfärs (lammfärs)
2 schalottenlökar
2-3 morötter
2 msk tomatpuré
En rejäl splash med worcestershiresås
1 buljongtärning (oxe eller kalv)
5 dl vatten

1 kg potatis
50-100 g smör
½ dl grädde (eller iMat)
Salt och vitpeppar
Ev. 1 dl riven stark ost 

1. Stek färsen i olja och lägg över i en gryta.

2. Skala och hacka löken. Skala och hacka morötterna. Låt dem fräsa i olja i några minuter. Lägg över i grytan. 

3. Tillsätt tomatpuré, worcestershiresås, buljongtärning och vatten. Rör om och låt koka upp. Sänk värmen och låt puttra i 20 minuter under lock och sen 20 minuter utan lock. 

4. Skala och skär potatisen i hälften. Koka dem i ca 15 minuter i saltat vatten. Sätt ugnen på 200 grader under tiden som potatisen kokar. 

5. Häll vattnet av potatisen och mixa dem med en mixerstav. Rör ner smör och grädde. Smaka av med salt och vitpeppar. Om du vill så rör ner riven stark ost. 

6. Fördela ut färsen i en ugnssäker form. Toppa mer potatismoset. 

7. Tillaga i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Färsen ska bubbla upp i kanterna. Inga kommentarer: