Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 17 februari 2020

 Gryta med kryddiga korvar, äpple och rökt bog 
(eller fläskfilé)


Den här grytan är från början gjord med fläskfilé, men en dag när jag ville skoja till det lite så bytte jag ut den mot rökt bog. Det funkade jättebra. Jag har även bytt ut "färdig" korv mot färsk korv för jag tycker de är trevligare (= godare). Pasta eller ris funkar bra till.

350 g färsk kryddkorv, t.ex. chorizo
500 g rökt bog (eller fläskfilé)
1 liten gul lök
 2 vitlöksklyftor
1 burk kantareller
2 msk kycklingfond
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
1 tsk torkad timjan
2 dl vatten
2 dl vitt vin
2 dl grädde
2-3 röda äpplen


1. Stek korven några minuter. Lägg undan så den får kallna lite. (Gör samma sak med fläskfilén om du använder det.)


2. Skala, hacka och bryn lök och vitlök i stekpannan tillsammans med kantarellerna. (Använd med fördel en panna med höga kanter så grytan kan kokas i den).


3. Skär korven i skivor och tärna bogen (eller skär fläskfilén i mindre bitar). Lägg ner i pannan.


4. Tillsätt kycklingfond och kryddor. Häll på vatten, vin och grädde. Låt puttra några minuter.


5. Klyfta äpplena och dela klyftorna i två bitar. Lägg ner i pannan och låt puttra ytterligare några minuter.


6. Red såsen med redning. 


Inga kommentarer: