Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

onsdag 30 juli 2014

Pimpad Lasagnette

Jag experimenterar ofta vilt med det jag har i skafferi och kylskåp. Den här rätten kom till en sån gång. Jag hade kallskuren kalkon med chili i kylskåpet och tänkte att den måste man ju kunna använda istället för köttfärs i lasagnette. Resultatet blev lite torrt och tråkigt - ja nu är ju lasagnette iofs aldrig särskilt sexig men den här gången blev den extra tråkig (jag har ofta en lasagnette hemma för kriser trots att det är rätt trist mat) Jag löste det med en bechamelsås och rejält med riven ost och voilá, en pimpad lasagnette som inte alls är särskilt tråkig. Nä, hela familjen gav tvärt emot tummen upp! Nu kan man ju inte begära att man ska tillaga den i två steg som jag gjorde, tar ju lite för lång tid, så jag har anpassat receptet. Häller man på osten och bechamelsåsen direkt blir det lätt lite sörjigt, men man kan tillaga lasagnetten ungefär halva tiden i ugnen först så "sätter" den sig lite innan man häller på sås och ost. 

Lasagnette
1 fpk lasagnette
3 dl mjölk
6 dl vatten 
500 g kallskuret som skinka eller kalkon

Bechamelsås
50 g smör
½ dl mjöl
½ l mjölk
Riven ost, gärna mozzarella
Salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop mjölk, vatten och såsmix i en kastrull. Låt koka ihop några minuter.

3. Skär det kallskurna i mindre bitar om det inte redan är strimlat/tärnat.

4. Lägg pastan och det kallskurna i en ugnsform. Häll över såsen och rör om. Sätt in i ugnen i 20 minuter.

5. Fräs smöret med mjölet i en kastrull tills ljusbrunt. Vispa i mjölken lite i taget under omrörning koka i minst 5 minuter under omrörning.  

6. Ta ut formen ur ugnen. Nu kan du välja mellan två sätt - häll över bechamelsåsen och strö ut generöst med riven ost över såsen eller strö först över osten och fördela sen ut såsen (vilket jag föredrar).

7. Sätt in formen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter tills pastan är färdig. 


Inga kommentarer: