Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 11 maj 2015"Laxagne"
(laxlasagne)


Jag har ett favoritrecept på lax - långsamt ugnsstekt lax - som jag gör rätt ofta. Jag köper en hel laxsida och steker den på låg värme i ugnen. Då blir den jättejättesaftig och gudomligt god! Lika bra att dra receptet snabbt:

Värm ugnen till 80-100 grader. Lägg en fryst laxsida på folie (nog stor bit för att kunna täcka hela laxen). Krydda med flingsalt och citronpeppar och strö över rejält med dill. Du kan även lägga på citronskivor om du vill. Stäng folien så det blir ett tätt paket. Tillaga i ugnen tills innertempen är ca 54 grader. Tar ca 4 timmar, men är väl värt det!

Nåja, för att komma till saken...jag gjorde lax igår, men var lite optimistisk när det gäller tiden så vi åt annan mat medan laxen var i ugnen. Idag använde jag halva laxen i en laxlasagne - eller laxagne som min son så fyndigt kom på! Jag tog det jag hade hemma och hittade på ett recept och vet ni vad? Det blev SUPERGOTT!!!

500 g kall ugnsstekt lax (med dill och citronpeppar)
1 fpk färska lasagneplattor
Riven ost
1 liten burk keso

Sås
25 g smör
2/3 dl vetemjöl
½ buljongtärning
Mjölk
Dill
Salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Gör en bottenredd sås - smält smöret i en teflonkastrull, rör ner vetemjölet och låt fräsa ihop under omrörning. Häll på ett par dl mjölk och fortsätt röra. Lägg i buljongtärningen och späd med mer mjölk tills du får önskad konsistens på såsen (det ska bli mycket sås).  Rör hela tiden. Tillsätt dill tills du är nöjd och smaka av med salt och vitpeppar. Såsen ska koka i ca 5 minuter. Ställ sen åt sidan. 

3. Bred ut lite sås i botten på en ugnsform. Fördela ut smulad lax och riven ost och lägg på ett lager lasagneplattor. Gör ett till lager med sås, smulad lax, keso och lasagneplattor. Slutligen ett lager med sås, smulad lax, riven ost och lasagneplattor. Avsluta med sås och riven ost så det täcker lasagneplattorna. 

4. Tillaga i ugnen i 20 minuter.
Inga kommentarer: