Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 20 juli 2013



Jordgubbspaj med mördegsbotten och vaniljkräm

I år är mina jordgubbar väldigt små, men det gör inget för de är så söta och goda och jag har massor av dem. Idag gjorde jag en kall paj med mördegsbotten, vaniljkräm och jordgubbar. Jag tycker att den är jättegod som den är, men om man nu vill ha något till så funkar glass bra. 

Ett tips är att använda metallformar och göra individuella pajer. Anpassa tiden i ugnen och lossa kakorna ur formarna när de svalnat. Och det går lika bra med hallon.

Mördegsbotten
2 1/4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
100 g smör

Vaniljkräm
½ dl grädde
½ dl mjölk
1 äggula
1 msk majsstärkelse
1½ tsk strösocker
½ tsk vaniljsocker

Garnering
Färska jordgubbar, halverade om de är stora
Florsocker, ca 1 msk
Ev citronmeliss

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka samman ingredienserna till mördegen. (Jag brukar tärna smöret och sen knåda för hand) Tryck ut degen i en smord pajform med låg kant. Grädda i ugnen i 15-20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

3.Blanda ingredienserna för vaniljkrämen i en rostfri kastrull och sjud på svag värme (får inte koka) under omrörning tills krämen tjocknat. Ta av kastrullen från spisen. Häll gärna över krämen i en sval skål eller ställ kastrullen i vattenbad. Låt svalna helt.

4. Bred ut vaniljkrämen i pajbotten och fördelar ut jordgubbar. Sikta över florsocker precis innan serveringen och garnera gärna med lite citronmeliss.


Inga kommentarer: