Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

torsdag 5 januari 2017Mongolisk biff 
(Crock-Pot)


Sugen på kinamat? Med det här receptet kan man med få ingredienser göra en härlig kinesisk maträtt - trots att det heter mongolisk biff - av restaurangkvalité. Det finns en hel massa recept på nätet men de flesta är för spis, inte Crock-Pot. Fördelen med att göra den i Crock-Poten är att köttet blir så gudomligt mört, det riktigt smälter i munnen. Den är mustig och smakrik. Servera ris eller nudlar till. Och personligen tycker jag att broccoli är väldigt gott till.

Tillägg: Nu har jag läst en stor mängd inlägg om Mongolisk biff i Facebookgruppen för Crock-Potrecept. Det finns en massa teorier, men eftersom receptet är översatt från ett amerikanskt recept så tror de flesta att den sojan de använder är en annan än vår vanliga kinesisk soja. Jag har därför ändrat till japansk soja i receptet. Men man kan säkert använda del kinesisk/del vatten också. Jag ska se hur det blir nästa gång jag gör rätten. 

750 g högrev
½ dl maizena
2 msk olivolja
1½ dl japansk soja (eller annan ljus soja)
2½ dl vatten 
2 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk riven ingefära
2 dl rörsocker
4 dl riven morot
½ stor eller 1 liten strimlad purjolök eller ett gäng strimlade salladslökar

1. Skär köttet i strimlor. Häll maizena i en plastpåse och lägg ner köttet. Skaka om så köttet täcks av maizena. 

2. Häll ner alla övriga ingredienser utom löken i Crock-Poten och rör om. Häll ner köttet och rör om igen. 

3. Tillaga på hög i 2-3 timmar eller låg i 4-5 timmar. 


Vilken lök man vill ha är en smaksak:
  • Purjolök - hälla ner merparten i Crock-Poten när det är en kvart kvar ungefär. Hacka resten och strö över rätten vid servering.
  • Salladslök - strö över rätten vid servering. 

Inga kommentarer: