Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 1 december 2013


Julgryta nr 2

Äntligen första advent, nu börjar julen! En favorit i min familj är julgryta (recept finns här på bloggen). Den här gången gjorde jag dock några ändringar och då får den heta det lite fantasilösa "Julgryta nr 2" =) Hur som helst, den blev lika god, om inte ännu godare! Det är lite si och så med mängden vin och grädde för man skvätter ju i lite och smakar av eftersom, prova er fram!

700 g nötkött
1 gul lök
5 dl rött vin
3 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 stjärnanis
1 kanelstång
3 lagerblad
2 krm malen kryddnejlika
2 krm svartpeppar
1 dl russin
1 dl glögg
ca 5 dl grädde
ev. redning
ev. salt

1. Lägg russin i en kopp med glögg och ställ åt sidan.

2. Putsa köttet och skär i tärningar. Lägg i en bunke och pudra över vetemjöl. Rör om så alla bitar blir täckta av mjöl.

3. Stek köttet i omgångar i smör i en stekpanna. Lägg över i en gryta.

4. Skala och skär löken i klyftor. Fräs lätt i smör i stekpannan och lägg över i grytan.

5. Tillsätt resten av ingredienserna, utom grädde, redning och russinen, i grytan. Rör om och koka upp. Sänk värmen och låt puttra tills köttet är mört. Det ska inte finnas så mycket vätska kvar när köttet är klart, men om det behövs så häll på mer vin eller vatten. 

6. Ta ur lagerbladen, kanelstången och stjärnanisen. Tillsätt russinen och glöggen. Häll i grädde och eventuellt redning. Rör om och låt bli varmt. Smaka ev av med mer kryddor och kanske lite salt.  

Inga kommentarer: