Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 29 september 2014


Tuna- & Noodle Casserole 
(Tonfisk- & nudelgratäng)

Jag brukar roa mig med att läsa amerikanska och engelska recept och ibland hittar jag något jag vill prova och gör om det till svenska mått. Det här är ett typiskt exempel på amerikansk "comfort food". Den här gratängen passar till hela familjen, även små barn. Den är mild i smaken, har mjuk konsistens och är framför allt god. Ät gärna en sallad och hårdbröd till för det är inte vidare tuggmotstånd i gratängen. Jag har gjort om måtten lite så det ska räcka till middag och några matlådor eller till två middagar. Nästa gång ska jag prova med ris istället för det tror jag blir kanon!

250 g äggnudlar
1 burk Campbell's champinjonsoppa
2 dl gräddfil
2 burkar tonfisk i olja
1 burk strimlad rostad paprika i olja (zeta)
Fransk senap, 2-3 tsk
15-20 salta kex
Smör

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

3. Rör ihop soppa, gräddfil, tonfisk och rostad paprika. Smaka av med senap. Blanda ner nudlarna.

4. Smöra en ugnsform och häll ner nudelblandningen. Smula över kexen och  ringla över flytande smör.

5. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter.


söndag 21 september 2014


Köttfärslimpa à la kålpudding


Jag hade tänkt mig en köttfärslimpa med bacon i. Sen tänkte jag att det blir matigare om jag har vitkål i också...och se där, det blev en "kålpuddingsköttfärslimpa" istället. Vilken lyckoträff, det blev verkligen jättegott! Matlagning är kul :)

2½ dl mjölk
1½ dl ströbröd
1 pkt bacon
300 g vitkål, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk sirap
600 g köttfärs
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla i 10  minuter.

3. Skär bacon i bitar och stek i smör i en stekpanna på hög värme. Sänk värmen och låt lök och vitkål steka tillsammans med baconet tills vitkålen blivit lite mjuk. Häll på sirap och rör om.

4. Blanda ner det stekta i bunken med ströbröd tillsammans med köttfärs, salt och svartpeppar. Platta ut smeten i en ugnsform och ringla över lite flytande smör.

5. Tillaga i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

måndag 15 september 2014


Blomkålsbiffar

Det här receptet på jättegoda vegetariska biffar kommer från Hemmets Journal. Jag får tidningar av svärmor när hon läst dem och jag hittar ofta goda recept. De finns även på nätet för er som inte har papperstidningen. Eftersom jag missade att ta ett kort så knyckte jag helt skamlöst bilden också :) Jag har fyrdubblat receptet, annars har jag inte ändrat något. 

Servera med en fräsch sallad. I tidningen serverade de en kall sås till bestående av turkisk yoghurt, vitlök, salt och peppar, men vi åt turkisk yoghurt som den är, funkar hur bra som helst. Och ett tips - Risentas nyhet bönpasta gjord på ekologiska sojabönor - prova det!

600 g blomkål
2 dl havregryn
3 dl riven ost
2 msk hackad gräslök
2 tsk örtsalt
4 ägg

1. Mixa blomkålen och blanda sen med resten av ingredienserna. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Värm upp olja i en stekpanna och klicka ner smet till lagom stora biffar. Stek i omgångar, ca 3-4 minuter per sida. Smeten är kletig och lös, låt steka ordentligt innan du försiktigt vänder biffarna. Det går bra att hålla dem varm i ugnen på 100 grader.

söndag 14 september 2014


Porterstek på skinkstek

Portersås måste vara en av de godaste såser som finns! Här har jag ett recept på porterstek gjord av skinkstek. Det funkar precis lika bra som med nötkött. Söndagsmat som heter duga *mums*

1,2 kg skinkstek
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 33 cl
1½ -2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
½ dl kinesisk soja
3 msk viltfond
5 torkade enbär
1½ tsk malen svartpeppar
Grädde
Salt och peppar

1. Skala och klyfta den gula löken, skala vitlöksklyftorna. Lägg ner i en gryta. Häll i resten av ingredienserna - utom skinksteken - och låt koka upp.

2. Putsa köttet och lägg ner det i grytan. Låt puttra under lock på medelvärme . Vänd köttet efter 30 minuter och låt det fortsätta puttra tills det är klart. Det ska ha en innertemperatur på 70 grader.

3. Ta upp köttet och vira in det i ugnsfolie.

4. Sila och häll tillbaks kokspadet i en kastrull. Häll på så mycket grädde du vill ha tills du får önskad smak. Tillsätt salt och peppar om det behövs. Red med maizena eller mjöl utrört i lite vatten. Låt koka några minuter till.

5. Skär upp steken och servera den med såsen.

onsdag 10 september 2014

Lingondricka i Saftmaja

Saftmaja är en fantastiskt bra uppfinning! När man ångar saft behåller den mer näringsämnen än om man kokar den i en kastrull. Var försiktig bara, det är lätt att bränna sig! Flaskorna måste rengöras ordentligt och hållas varma under tiden, t.ex. i ugnen på 100 grader. Korkarna kan man koka i en kastrull.

2-3 flaskor
2½ kg lingon
ca 1 kg socker

1. Fyll understa behållaren på saftmajan med vatten. Häll lingonen och sockret i den översta. 

2. Koka upp vattnet och sänk sen värmen något så det kokar men inte stormkokar. Låt koka tills lingonen kokats sönder.

3. Håll koll på saftbehållaren (den mittersta). Töm ut en dricka i en kastrull och häll tillbaks i översta behållaren så att sockret fördelar sig jämt i drickan.

4. Tappa upp drickan i de rena, varma flaskorna. Var försiktig, drickan är het, het! Fyll ända upp till kanten och sätt genast på korken. Förvara flaskorna svalt, allra helst i kylskåp.


Kycklingfärslimpa


På bilden ser det ut som sockerkaka *haha* men det är faktiskt något så annorlunda som kycklingfärslimpa! Det har jag aldrig ätit förut och aldrig heller sett ett recept på. Det här receptet är baserat på ett amerikanskt recept som jag hittade på en matblogg. Min vana trogen har jag gjort om det lite. Eftersom det var första gången jag gjorde det var jag lite försiktig med kryddningen. Färslimpan blev supersaftig, och visserligen mild i smaken, men för den delen inte alls smaklös, och glazen gav en extra knorr. 

Jag serverade broccoli och mathavre till. Eftersom det är teriyakisås i glazen så gjorde jag en enkel sås på några dl grädde, en dl teriyakisås, peppar och en dutt sambal oelek. Det ifck koka upp och sen redde jag såsen med maizena. På bilden är det dock inte den såsen utan Marie Rose sås. Jag gjorde två såser och provade båda,men Teriyakisåsen passade bäst till!

1 zucchini
1 bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)
1 solo vitlök
2 ägg
900 g kycklingfärs
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
4 msk ketchup
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk knorr kycklingkrydda

Glaze
½ dl ketchup
2-3 msk teriyakisås

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform och smörj den med smör.

2. Riv zucchinin. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna på låg värme i ca 5 minuter. Häll över i en stor bunke och låt svalna något

3.  Om du använder kycklingfilé så hacka först filéerna i mindre bitar och kör dem sen till färs i en matberedare. Lägg ner färsen och resten av ingredienserna till färslimpan i bunken med de stekta grönsakerna och blanda ihop. Forma till en limpa i ugnsformen.

4. Rör ihop glazen och pensla den över färslimpan.

5. Tillaga i ugnen i ca 50-60 minuter, den är klar när innertemperaturen är 74 grader. Eftersom det är kyckling är det viktigt att kolla temperaturen med termometer! Låt vila i några minuter innan den skivas upp och serveras.

tisdag 2 september 2014



Min köttfärssås - försvinnande god!


Som ni ser av bilden ljuger jag inte när jag säjer att den är försvinnande god :) Den är precis "lagom" i smaken tycker vi. Måtten är på en höft för jag bara häller i utan att mäta. Men smaken är ju som baken så man får laborera med ingredienserna tills man får rätt smak.  

1 pkt krossade tomater (400 g)
1 msk kalvfond
2 dl chilisås
4 dl naturell yoghurt
Ketchup
1 solo vitlök
1 stor bananschalottenlök
800 g köttfärs
Salt och svartpeppar

1. Rör ihop krossade tomater, kalvfond, chilisås, naturell yoghurt och en rejäl dutt ketchup i en gryta. Låt koka upp under låg-medel värme.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en stekpanna på låg värme tills mjuk och glansig. Häll över i grytan.

3. Stek köttfärsen i stekpannan. Salta under tiden. Jag tycker det blir bäst resultat att steka i omgångar. Tips när man steker köttfärs är att steka på hög värme och att inte röra så mycket. Låt steka klart på undersidan och krydda på översidan. Vänd sen försiktigt och stek tills den sidan också får fin stekyta. Hacka sen sönder köttfärsen och stek tills färdig. Det gör att färsen blir fint stekt och inte kokt som den lätt kan bli om man ständigt rör om. Lägg över i grytan.

4. Låt köttfärssåsen puttra på medelvärme under lock. Rör om nån gång då och då. Smaka av med svartpeppar och tillsätt mer chilisås eller/och ketchup om det behövs. Ju längre den får puttra desto bättre blir den! Min får puttra på i minst en halvtimme men gärna längre om jag har tid. Bäst är att göra den dagen före!