Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 14 februari 2016

Citronrisotto

Nu börjar det likna ett mönster va? Tre dagar i rad har jag lagat mat med citron i! Idag blir risotto efter Paolo Robertos recept. Det är i princip originalreceptet förutom att jag har en gnutta mer vin i, använder bananschalottenlök istället för vanlig och att jag inte har någon ost i eftersom stora sonen inte äter ost. Det blir min härliga "långsamma lax" till, men risotto kan man ju även äta som en förrätt utan tillägg.  

4 dl arborioris
ca 1,2-1,5 liter hönsbuljong 
2 msk olivolja
40 g smör (20+20)
2 schalottenlökar, finhackade
2½ dl vitt vin
1 dl persilja, finhackad
1 citron, rivet skal och saften 
salt och svartpeppar

1. Värm olivoljan och hälften av smöret (20 g) i en kastrull, lägg i löken och låt den fräsa på låg värme i 2-3 minuter, tills den mjuknat, utan att ta färg.

2. Rör sedan i riset och fräs det hela i ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och koka under ständig omröring tills det ångat bort.

3. Häll sedan i hälften av buljongen och låt riset sjuda långsamt utan lock i ca 18-20 minuter (eller enl. anvisningen på förpackningen). Rör om och späd riset kontinuerligt med buljong, lite i taget, under hela koktiden. Koka tills riset blivit mjukt och krämig.

4. Rör ner resten av smöret (20 g), persilja och citronskal. Smaka av med citronsaft, salt och lite peppar.

Servera risotton rykande het och nygjord!

Inga kommentarer: