Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 30 mars 2014


Möra köttfärsbiffar med vitlökspotatismos

Som ni förstår räcker det här receptet till mer än middag för fyra, men biffar är så tacksamt att ha i matlåda så jag brukar dubblera mina recept. Här gjorde jag det direkt, men ni kan ju halvera det om ni inte vill ha så många biffar. 

Till biffarna åt vi potatismos - skala och koka 10 medelstora potatisar i grönsaksbuljong. Häll av buljongen och mixa potatisen med lite smör och 100 g färskost med vitlök. Smaka av med salt.

1 kg köttfärs
2½ dl grädde eller iMAT
2 dl havregryn
1½ tsk salt
1 krm peppar
1 tsk paprikakrydda
1 tsk lökkrydda

1. Blanda ihop grädde och havregryn och låt det svälla i ca 10 minuter.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Rör ner alla kryddor i gräddblandningen. Blanda sen ner köttfärsen, går bäst med händerna!

4. Forma biffar och bryn dem i smör och olivolja, en minut på båda sidorna så de får fin färg. Lägg över på en plåt och stek klart i ugnen, ca 10-15 minuter beroende på storleken på biffarna. 


onsdag 26 mars 2014

Torsk med skagensås i ugnen


Idag stod det fisk på menyn, eller jag hade egentligen ingen meny men tyckte det var dags för fisk, vill gärna äta det några gånger i veckan. Idag blev det en fiskgratäng, typ, med färsk torsk och en sås som praktiskt nog är gjord på mjukost och creme fraiche. Man kan såklart göra den på fiskblock också, men det blir godare med fisk från fiskcharken. Tycker jag iaf! Jag gillar mjukosten som heter skagen, men det går bra med kräftost eller räkost också. Vi åt broccoli och ugnsstekt potatis och zucchini till. Hur gott som helst!

800 g torsk, färsk eller fryst som fått tina
Salt och citronpeppar
Ca 200 g skagenost (mjukost) 
3 dl creme fraiche
1 msk fiskfond
½ röd lök, finhackad
Pressad citron

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsform.

2. Skär fisken i bitar och lägg dem i ugnsformen. Salta och peppra.

3. Rör ihop mjukost, creme fraiche, fiskfond och rödlök. Smaka av med pressad citronsaft.

4. Klicka ut röran på fisken och tillaga i ugnen i ca 15 minuter (till en innertemperatur på 56 grader).


lördag 22 mars 2014



Kyckling i jordnötssås


Varför köpa färdig jordnötssås när det är så enkelt att göra den själv? Jag använder chiliflakes men det går ju lika bra att använda färsk chili. Sen får man reglera hur starkt det blir själv. Personligen tycker jag det är bäst att använda kycklinglårfilé i grytor för det är så lätt att det blir torrt om man använder kycklingfilé. Ät med ris och en fräsch sallad.

600 g kyckling, gärna lårfilé
1 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör
Saft och skal av ½ lime
1 msk farinsocker
1 dl vatten
2½ dl Oatlys iMAT eller annan grädde
1 hönsbuljongtärning
Chiliflakes
2 vitlöksklyftor
Salt

1. Hacka nötterna. Rör ihop nötter, jordnötssmör, limesaft och skal, farinsocker, vatten, grädde, smulad buljongtärning och några chiliflakes i en kastrull. Låt koka upp. Smaka om det behövs mer av något. Ställ åt sidan.

2. Strimla kycklingen och bryn den i omgångar i smör i stekpanna. Lägg över i kastrullen med såsen eftersom. Pressa ner vitlöken när den sista omgången kyckling steks. 

3. Ställ kastrullen på värmen igen och låt koka nån minut, smaka av med salt om det behövs. 



Proteinfrallor


Det här receptet ger lite tunga men goda och nyttiga frallor till frukost eller mellis. Det är inte alla som har proteinpulver hemma och vill man inte köpa det enkom för att baka de här frallorna så kan man byta ut det mot hälften linfrö hälften havregryn. 

(2-4 frallor)
½ dl grahamsmjöl
1 dl havregryn
1 tsk krossade linfrön
1 ägg
70 g lättkvarg
30 g vaniljprotein

1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

2. Rör ihop de torra ingredienserna och knåda sen ner ägg och kvarg. Det blir en kladdig deg.

3. Forma frallor och lägg dem på plåten. Grädda i ugnen i 10-20 minuter beroende på hur många frallor du gjort.

fredag 21 mars 2014


Smördegsinbakad lax med spenat och chèvre

Det här är verkligen jättegott! Vi åt ugnsstekt potatis, morot, paprika och zucchini till. Själv anser jag att sås är överflödig, men det är ju jag det. Jag kan tänka mig att en romsås smakar bra till. Ni får prova er fram! Man kan använda en del av en laxsida och göra ett stort paket eller portionsbitar och göra separata paket. 

600 g lax
Smördeg
200 g färsk spenat
2 vitlöksklyftor
100 g chèvre
1 ägg

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fräs spenaten och pressad vitlök i smör. Salta och peppar. Ställ åt sidan att svalna något.

3. Lägg ut smördegen på en plåt. Bred ut spenaten i mitten på smördegen och lägg på laxbiten. Salta och peppra. Smula över getosten. Vik ihop smördegen till ett paket, nyp ihop skarven ordentligt. Vispa upp ägget och pensla smördegen.

4. Tillaga i ugnen i ca 20 minuter.



måndag 17 mars 2014


Biff i panna  
Blomkålsmos med vitlöksost

Ibland kockas det hejvilt utan recept här hemma och idag var en sån dag. Det blev lyckat! Biffen blev saftig och "snäll" i smaken så det passade extra bra med smakrikt blomkålsmos till. Och på tal om moset så är det lite i underkant för fyra, men jag löste det och gjorde makaroner åt lilla sonen som inte är så förtjust i blomkål. Att det blev just den mängden blomkål beror rätt och slätt på att jag hade en sån storlek på påse i frysen! Alltså, gör mer eller ät en massa sallad eller kokta grönsaker till. Sås behövs egentligen inte, men för er såsfrälsta så funkar det säkert hur bra som helst med en brunsås till :)

750 g nötfärs
2 msk ströbröd
2½ dl Oatlys iMAT eller grädde
1 tsk salt
1 krm peppar
½ msk oxfond
1 msk dijonsenap
3 stjälkar salladslök, strimlad

550 g frysta blomkålsbuketter
100 g creme bonjour vitlöksost
En klick smör
Salt och peppar

1. Låt iMAT (alternativt grädde) och ströbröd svälla i 5 minuter. Rör ner salt, peppar, oxfond, senap och salladslök. Vänd i köttfärsen, men blanda inte för länge.

2. Värm upp smör i en stekpanna och platta ut smeten i den. Låt steka 4 minuter. Dela i fyra tårtbitar, vänd dem och stek i ytterligare 2-4 minuter. Ta mer smör om det behövs.

3. Koka under tiden blomkålen enligt instruktioner på påsen. Häll av vattnet och mixa slätt med vitlöksost och en klick smör. Smaka av med salt och peppar. 

söndag 16 mars 2014

Saftig skinkstek

Det här är ingen torr och tråkig skinkstek utan saftig och smakrik! En riktig höjdare som man kan äta varm eller kall. Det här receptet var från början för en lergryta, men eftersom jag inte har någon så har jag gjort om det lite.  

1,2 kg skinkstek
1 msk tomatpuré
1 msk sötstark senap
1 tsk soja
1 tsk flingsalt
5 vitlöksklyftor
1 rött äpple
2 morötter
1 gul lök
5 dl oxbuljong

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Putsa skinksteken och lägg den i en ugnstålig gryta eller en ugnsform med höga kanter.

3. Rör ihop tomatpuré, senap, soja, flingsalt och 2 pressade vitlöksklyftor. Bred ut ovanpå skinksteken.

4. Koka upp 5 dl vatten och en buljongtärning.

5. Skala och skär morötter i bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur och skär äpplet i klyftor. Skala 3 vitlöksklyftor. Fördela allt runt om steken. Häll försiktig i buljongen på sidorna så inte marinaden ovanpå steken rinner av. 

6. Stick in en stektermometer i steken och lägg på locket, eller slå över aluminiumfolie som ett lock. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 63 grader, ca 2 timmar. Ta ur steken ur grytan och slå in den i aluminiumfolie. Låt vila i 15-20 minuter. Temperaturen fortsätter att stiga några grader. Skär upp steken strax innan servering. 

7. Sila och ta tillvara på skyn. Låt skyn koka ihop under några minuter och red av med valfri redning. Runda av med lite grädde om du vill, men det behövs egentligen inte. 




Blåbärsscones


Rykande färska scones direkt från ugnen till frukost, det är väl bra härligt?! Här kommer recept på saftiga blåbärsscones. Har ni inga linfrön hemma så går det bra även utan. Man kan använda vanlig fil, men det blir lite extra gott med smaksatt fil. Ät dem direkt med bara lite smör på. Försvinnande goda!

7½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
½ dl rörsocker
1 msk linfrö
130 g smör, rumsvarmt
1 ägg
2 dl filmjölk, gärna med blåbär/hallonsmak
1½ dl blåbär

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor bunke.

3. Tärna smöret och nyp ihop med de torra ingredienserna. Blanda ner ägg och filmjölk. Det är kladdigt värre, bäst är att knåda ihop degen med båda händerna.

4. Dela degen i två bitar. Rulla ut till längder och tryck ut ett dike med tummen i mitten längsmed. Häll blåbär i diket och nyp ihop degen. Skär i lagom stora bitar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Grädda mitten av ugnen i 10 minuter.

söndag 9 mars 2014


Tacopaj med sting och guacamole

Tacos är inte typisk söndagsmat precis, men lika gott för det! Det funkar såklart bra att använda färdigt tacomix, men varför när det är så enkelt att få samma smak med vanliga kryddor. Då slipper man ju dessutom alla tillsatser som finns i mixen. Jag får ju erkänna att jag inte är bättre än nån annan på den punkten, det slinker titt som tätt ner en påse mix "bara av farten" när jag handlar. Vet faktiskt inte varför eftersom jag har alla kryddor hemma? Ät sallad och vanliga tacotillbehör till. Rör ihop en enkel guacamole till, det är ett måste till tacos, eller hur?

Paj
Färdig smördeg på rulle
500 g nötfärs
1 gul lök
1 röd paprika, hackad
1 vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 tsk chilipulver
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
2 krm cayennepeppar
2 tsk paprikapulver
1 dl vatten
1 burk creme fraiche, paprika chili
2 ägg
Riven ost

Guacamole
2 avokado
1 tomat
½ tsk sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 msk citronsaft
Salt
Svartpeppar
Kajennepeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Tryck ut smördegen i en smord pajform.

3. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs mjuk i smör i en stekpanna. Tillsätt köttfärsen och låt den fräsa med tills genomstekt. Tillsätt alla kryddor, vatten och paprikan. Låt fräsa ihop några minuter under omrörning.

4. Låt köttfärsröran kallna något och häll den sen i pajskalet.  Vispa ihop creme fraich och ägg och häll det ovanpå köttfärsen. Strö över riven ost.

5. Tillaga i ugnen i 20 minuter.

6. Dela och kärna ur avokado. Gröp ur fruktköttet och lägg det in en bunke. Mixa med mixerstav. Hacka tomaten och mixa ner den i avokadomoset tillsammans med sambal oelek, pressad vitlök och citronsaft. Smaka av med kryddorna.


onsdag 5 mars 2014


Veneziasoppa
Kycklingsoppa med vermicellipasta

Alla har vi väl tagit till soppa på påse någon gång. Det finns en god soppa från Knorr som heter Venezia, men den innehåller bara typ 4 % kyckling och i princip 0 grönsaker. Då kan man göra en enkel egen Veneziasoppa som går tokfort att laga till och är jättegod. Praktiskt när man har kyckling över eller så köper man färdig tärnad kyckling. Vermicellipastan är en tunn pasta, tunnare än spagetti. Finns långa som spagetti och i små bitar. Bäst för soppa är såklart de i bitar. Jag köpte min på Willys (Blå påse, Monte Castello). Gott med hårdbröd med en smakrik ost på till.

1½ liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
450 g kyckling, grillad/stekt i tärningar
5 dl gröna ärtor
5-10 cm späd purjolök, beroende på tycke och smak
4 dl vermicelli pasta, i bitar

1. Koka upp vattnet och buljongtärningarna.

2. Strimla purjolöken och hacka strimlorna. Häll i ärtor och purjolök i buljongen. Låt koka 5 minuter.

3. Häll i pastan och kycklingen. Låt koka i två minuter. Klart! Ät direkt, pastan sväller och om soppan får stå måste man späda med mer buljong.

tisdag 4 mars 2014


Saftiga pannbiffar med lök


Svensk husmanskost när det är som bäst! Jag tog mig friheten att dubblera receptet eftersom jag ville ha matlådor. Biffarna är så väldigt goda så det är lika bra att ta i ordentligt på en gång! Löken är inte dubblerad eftersom bara halva familjen gillar det. Jag gillar löken men tycker faktiskt att det är allra godast med lingonsylt till! Jag kör på med iMat istället för grädde i många av mina recept, men det givetvis lika bra med vanlig grädde.

1 kg nötfärs
1 dl vatten
1 dl Oatlys iMat (eller grädde)
6 msk ströbröd
2 ägg
3 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 kokta potatisar
3 gula lökar
Smör
Ev en nypa råsocker

1. Skala och skiva löken. Fräs den mjuk i smör på låg värme. Det tar lång tid, så sätt igång med det först! Strö över lite råsocker mot slutet om du vill.

2. Blanda ihop vatten, iMat (grädde), ströbröd, ägg, salt, peppar och riven potatis. Låt stå och svälla i 10 minuter.

3. Blanda ner färsen och låt stå kallt ett tag. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Forma stora biffar och stek dem några minuter på varje sida i omgångar. Lägg över på en plåt och stek klart i ugnen.

5. Om man vill kan man vispa ur stekpannan med lite vatten, blanda ner löken och hälla över biffarna. Personligen tycker jag det äg godast att lägga löken ovanpå biffarna vid servering, men smaken är som baken!

söndag 2 mars 2014



Osttäckt kycklingfilé på en bädd av ruccola 
med mathavre och vitlökstomater


Här kommer recept på något liknande kyckling piccata. Jag gillar att steka kyckling i ugnen, tycker den blir saftigare då. Västerbottenosten kan man byta mot parmesanost om man vill. Gott och nyttigt!

4 kycklingfiléer
100 g riven västerbottenost
2 ägg
½ tsk salt
2 krm vitpeppar

250 g körsbärstomater
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
2 msk olivolja
1 kycklingbuljongtärning
4 port mathavre
Ruccola

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Dela filéerna i två delar på längden. Banka ut dem lite. Salta och peppra. Lägg i en ugnsform. (om man istället väljer att använda hela filéer så tar det lite längre tid i ugnen)

3.  Blanda riven ost, ägg, salt och peppar. Bred ut över kycklingen.

4. Stek kycklingen i ugnen tills genomstekt, det beror på hur stora filéerna är, ca 15 minuter.

5. Koka mathavren enligt instruktion på paketet. Ställ åt sidan under lock.

6. Skala och hacka lök och vitlök. Dela tomaterna på hälften. Stek mjuk i olivolja på medelvärme. Smaka av med salt och peppar. Blanda ner mathavren.

7. Lägg upp en generös bädd av ruccola på tallrikarna och lägg på kyckling. Servera mathavre och vitlökstomater till.

lördag 1 mars 2014


Ananas med mascarpone- & limecreme

En enkel liten efterrätt med mycket smak.

250 g krossad ananas
1 lime, skalet
½ lime, saften
½ fpk mascarpone
1 msk farinsocker

1. Låt ananasen rinna av och fördela den i portionsformar eller glas.

2. Rör ihop mascarpone, farinsocker, limejuice och hälften av limeskalet.  Fördela över ananasen - tips är att använda sprits för det är ganska kompakt - och strö över resten av limeskalet. 

Dubbelbakad potatis med sötpotatis- och färskost

Här kommer recept på god potatisrätt. Den går bra att göra på en gång eller förbereda och värma i ugnen när det är dags. Man kan välja den färskost man tycker är god, jag gillar vitlök och örter eller gräslök. Gillar man inte sötpotatis så använd bara vanlig potatis. Det är godast när moset inte är helt slätt, så lämna lite klumpar.

2-3 bakpotatisar
1 stor sötpotatis
1 ägg
½ fpk färskost med vitlök och örter
1 dl creme fraiche
Salt och peppar
Ev riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Tvätta och stick hål i potatis och sötpotatis. Baka i ugnen tills de är genomkokta, ca 1 timme, sötpotatisen går fortare än den vanliga potatisen.

3. Dela potatisarna på mitten, på längden. Gröp ur dem och lägg urgröpet i en bunke.

4. Rör ihop ägg, färskost och creme fraiche och urgröpet. Om moset är för hårt så rör ner lite mer creme fraiche. Det ska vara löst som vanlig potatismos. Smaka av med salt och peppar.

5. Fördela moset i portionsformar. Har du inga formar går det bra att använda potatisskalen. Gratinera i ugnen i ca 10-15 minuter.

Tips - man kan förbereda allt och låta stå i kylskåpet tills det är dags för middag. De måste vara längre i ugnen då, kanske 25-30 minuter.