Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

söndag 4 november 2012Biffar med lingon serverade med 
getmesesås och smörfrästa kantareller

Oj, oj, oj vilka goda biffar!  Så möra att de smälte i munnen. Tillsammans med rårörda lingon och smörfrästa kantareller blev det en riktig festmåltid. Norrländskt så det förslår :)


Jag har ännu en gång påbörjat en tömning av frys och kyl. Kan inte fatta varför frysen alltid är full fast jag lagar mat varje dag? Jag hittade en stackars påse blandfärs i frysen som bara skrek "biffar" till mig. Sen tänkte jag att eftersom det är så gott med lingonsylt till biffar så måste det ju gå fantastiskt bra att stoppa lingonen direkt i biffarna! Och vilken tur att jag fått en massa lingon av svärmor och svärfar! I kylen hade jag en överbliven bit getmese så det var givet att göra en getmesesås till biffarna. 

Biffar
600 g blandfärs
1 gul lök, finhackad

2 dl lingon
½-1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk

3 dl grädde
1 msk soja


Sås
1 dl vatten+ stekspad från biffarna
3 dl grädde
150-200 g getmese
ev salt och peppar


Tillbehör
Smörfrästa kantareller
Rårörda lingon eller lingonsylt

1. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Ställ åt sidan.

2. Blanda färsen med alla övriga ingredienser, även den stekta löken.

3. Smält smör i en stekpanna. Då smeten är lös blir det svårt att forma biffar. Klicka istället ut smet till lagom stora biffar i stekpannan. Stek några minuter på varje sida.

4. Varmhåll biffarna i ugnen tills servering.

5. Häll 1 dl vatten i stekpannan och vispa runt. Tillsätt grädden och låt koka upp.

6. Smula/riv ner getmesen och vispa tills den smält. Smaka eventuellt av med lite salt och peppar.


Inga kommentarer: