Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 27 april 2015



Saftiga köttfärsbiffar med fetaost


Jag tänkte göra biffar med lingon idag, men en arbetskompis berättade att hon skulle äta fetaostbiffar och då blev jag sugen på det istället. Så jag hittade hux flux på ett recept och det blev jättelyckat! Vi åt ugnsstekta morötter och potatis, balsamicomarinerade kokta rödbetor och turkisk yoghurt till.

750 g köttfärs
2 dl mjölk
1½ dl havregryn
1 ägg
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk lökpulver
2 tsk torkad basilika
100 g Apetina garlic & parsley "fetaost" 

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop mjölk och havregryn i en stor bunke. Låt svälla ihop i 10 minuter.

3. Blanda ner resterande ingredienser - utom osten - i bunken. 

4.  Dela upp färsen i lagom stora klickar på en skärbräda. Forma biffar med tre-fyra ostkuber i mitten av varje biff.  

5. Stek biffarna i omgångar i smör i en stekpanna, nån minut per sida. Efterstek i ugnen tills biffarna är genomstekta. 

söndag 26 april 2015


Mangosemifreddo

God efterrätt som är enkel och dessutom snabb att göra, om man inte räknar med tiden i frysen vill säja. Den kräver lite planering eftersom den ska stå i frysen 5-6 timmar. Man kan såklart använda riktig frukt, men det är praktiskt att använda barnmatsburk. Och man behöver inte använda mango om man inte vill, det finns ju andra smaker som mango-päron, djungelfrukt, jordgubb.... Eftersom familjen gillar glass så gör jag dubbel sats! 

Servera med färska bär eller lätt tinade frysta bär. Man kan också marinera mangobitar i 2 msk socker blandat med 2 msk Zeta mangobalsamico och servera till.   

1½ gelatinblad
3/4 dl socker
1 äggvita
½ tsk citronsaft
1 burk mascarpone
125 g mangopuré (barnmatsburk)
1 vaniljstång

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 minuter.

2. Vispa ihop socker, äggvita och citronsaft till fast maräng.

3. Värm mangopurén till 50 grader i en kastrull. Lägg i gelatinbladen och mascarponen och rör till en slät smet. Halvera vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna ner i smeten.

4.  Vänd ner smeten i marängen med en slickepott. Fördela portionsformar eller en stor ugnsform. Frys i 5-6 timmar. 



torsdag 23 april 2015


Gammal hederlig makaronipudding med korv

Kärt barn har många namn! Vissa kallar makaronipudding för makaronilåda, men det tycker inte jag låter lika gott. Kanske beror det på vilken del av landet man kommer från?! (ostbåge/ostkrok!) Idag ville i alla fall mina barn ha makaronipudding till middag. Jag hade ett paket grillkorv i frysen så det passade ju jättebra nu när jag gör en frystömning! Det blev visserligen mat med äggstanning två gånger samma vecka, men så blir det ibland när man inte planerar i förväg. Och det gör inget för äggstanning är gott och praktiskt! Det här receptet räcker absolut till fler än 4 personer, men makaronipudding passar bra i matlåda och funkar även att frysa in i portioner. 

Det är så himmelskt gott med lingonsylt och skirat smör till *mums*.

1 pkt grillkorv (500 g)
500 g gammaldags makaroner (okokt vikt)
10 cm purjolök
Riven smakrik ost
6 ägg
6 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en stor eller två mindre ugnsform(ar).

2. Koka upp saltat vatten och lägg i makaronerna. Låt dem koka tills de är nästan färdiga, de ska ha lite "kärna" kvar.

3. Strimla under tiden purjolöken och korven - dela först på längden och strimla sen i halvmånar. Bryn tillsammans i smör i en stekpanna tills korven fått lite färg.

4. Häll av vattnet från makaronerna. Blanda ihop makaroner, korv och purjolök. Fördela i formen.

5. Vispa samman ägg, mjölk och kryddor. Slå över makaronblandningen. 

6. Tillaga i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 20-25 minuter. Låt gärna makaronipuddingen stå ett tag innan servering.

måndag 20 april 2015



Kyckling- & grönsakspaj med äggstanning 
(utan pajskal) och tomat- & rödlökssalsa


Jag åt en god broccolipaj utan pajskal på Kretsloppshuset i Mörsil. Den inspirerade mig till att hitta på det här receptet. Fast jag ville inte ha en helt vegetarisk paj utan en med kyckling i. Och eftersom jag just nu gör en frysrensning och inte hade tillräckligt med broccoli så fick det bli hälften broccoli och hälften majs, ärtor och paprika. Man tager vad man haver och ofta blir det en lyckträff! Som med all annan gratäng/paj med äggstanning så blir det allra bäst om den får stå ett tag innan man äter den så äggstanningen stelnat ordentligt. Jag brukar göra såna rätter en dag i förväg faktiskt! 

Till pajen idag åt vi tomat- och rödlökssalsa. Jag kan inte fatta att jag inte lagt ut recept på den tidigare? Helt ofattbart eftersom jag gör den till i princip allt! Men varianterna med avokado, melon eller mango dem jag lagt ut....men ja ja här kommer den iallafall :)

Paj
700 g kycklingfilé
600 g frysta grönsaker 
Grillkrydda
Persillade
Salt och vitpeppar
2 dl grädde 
3 dl mjölk 
6 ägg
Nätt på 1 tsk salt
2 krm peppar

Salsa
3 tomater
½ röd lök
1 tsk balsamvinäger
3 tsk olivolja
Salt och vitpeppar

1. Gör salsan först. Skala och hacka lök. Tärna tomaterna. Lägg lök och tomater i en skål. Häll på balsamvinäger och olivolja, pudra över en gnutta salt och peppar och rör om. Ställ svalt till servering.

2. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en ugnsform (ca 30 x 40 cm).

3. Koka upp vatten i en kastrull. Häll i de frysta grönsakerna och låt dem puttra under lock i några minuter. Häll av vattnet och häll grönsakerna i ugnsformen.

4. Skär kycklingen i bitar och lägg dem i en bunke. Krydda med grillkrydda, persillade, salt och peppar, rör om så kycklingen täcks av kryddorna. Stek kycklingen i omgångar i smör i en stekpanna. Häll kycklingen i ugnsformen och rör om så kyckling och grönsaker blandas. 

5.  Vispa ihop äggstanningen och häll den över innehållet i formen. Tillaga pajen i ugnen tills äggstanningen stelnat, ca 15 minuter. 


onsdag 15 april 2015


Torsk i kokos- och limesås

Superdupergod rätt, verkligen!!! Det här är (nästan) ett av recepten från City Gross matkasse. Limesaften ska man egentligen servera till, inte ha i såsen. Hmmm hoppsan... där gick det visst lite fort, den åkte i såsen av bara farten. Men det gjorde nog inget för såsen blev jättegod! Jag har även en aning mer salt och sambal oelek i mitt recept. Jasminris funkar väldigt bra till.

Jag måste även säja att det är alldeles för lite för 4 personer! Vi var bara tre som åt idag och det räckte nätt och jämnt.

500 g torsk 
1 burk kokosmjölk
nätt på ½ tsk salt
½ tsk sambal oelek
1 msk tomatpuré
20 g ingefära

1/4 solovitlök
1 lime, saften + skalet, finrivet

1 lime, att servera till

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela fisken i mindre bitar och lägg dem i en ugnsfast form. 

3. Skala och riv ingefäran. Riv limeskalet och pressa ut saften, Pressa vitlöken. 

4. Rör ihop kokosmjölk, salt, sambal oelek, tomatpuré, ingefära, vitlök, limeskal och limesaft i en bunke. Häll över fisken.

5. Tillaga i ugnen i ca 20 min.

söndag 12 april 2015




Kikärtsbiffar

Jag älskar falafel! Men jag gillar inte att fritera. Jag brukar därför försteka mina falafel i lite smör och olja i stekpannan och sen eftersteka dem i ugnen. Den här gången blev det dock inte vanliga falafel utan betydligt större, så jag kallar dem för kikärtsbiffar istället.
 
Till biffarna åt vi en förenklad tabbouleh med couscous, persilja, gurka, tomat, spiskummin, malen koriander, peppar, salt och citronsaft. Och vilken tur att vi hade avokadocrème kvar från i fredags för den var jättegod till. Dessutom hade vi lite vitlökscrème  kvar från grillningen igår. Den blandade jag ut med mer crème fraiche (jag gillar uppenbarligen crème :). Det funkade jättebra med de båda rörorna till.     

2 pkt/burkar kikärtor (360-400 g styck)
½ dl ströbröd
1 dl mjölk
2 msk potatismjöl eller maizena
Salt och peppar
1 ägg
1 morot
1 dl fryst koriander
1 dl fryst persilja
2 msk curry
½ tsk chiliflakes, krossade
vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skölj kikärtorna och låt dem rinna av. Mixa kikärtorna till en jämn massa.

3. Låt ströbröd och mjölk svälla i en stor bunke i några minuter. Rör ner kikärtorna och potatismjöl. Smaka av med salt och peppar.

4. Riv moroten. Blanda ner morot, ägg, koriander, persilja och kryddor i bunken.

5. Forma biffar och vänd dem i vetemjöl. Stek i smör och olja, en minut per sida. Lägg över i en ugnsform. Stek färdigt i ugnen, ca 15 minuter.


Tropical enchilada med syrlig avokado crème

Fredagstaco i all ära, men visst kan det bli lite tråkigt med de klassiska tacosmakerna. Så här kommer recept på enchiladas med fruktig smak, lite mango chutneystuk, och en syrligt god avokado crème. Kanongott!

Enchilada
6 stora tortillabröd
500 g köttfärs
1 röd lök
2 morötter
½ fpk frysen mango á 250 g, tinad
1 tsk salt
1 krm peppar
1 tsk mald koriander
1½ tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 burk tropical salsa (230 g) + 1 burk vatten
Riven ost

Sås
3 dl vatten
3 dl creme fraiche
2 msk tomatpuré
1½ msk kalvfond
1-2 vitlöksklyftor

Avokado crème
1 fpk frysen avokado (250 g), tinad
1 lime, saften
1 stor vitlöksklyfta, pressad
Crème fraiche
Svartpeppar
Salt

1. Börja med avokado crèmen - mixa avokado och limesaft. Rör ner crème fraiche till önskad konsistens. Rör ner pressad vitlök och smaka av med svartpeppar. Ställ in i kylskåpet tills det är dags att äta.

2. Skala och finhacka löken. Bryn den mjuk i smör i en stekpanna. Lägg köttfärsen i stekpannan och låt steka tillsammans med löken. 

3. Riven morötterna och hacka mangon i mindre bitar. Lägg ner morot, mango, kryddor, salsa och vatten. i stekpannan. Rör om och låt koka på svag värme i 15 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Värm ugnen till 200 grader.

4. Koka upp vatten, crèmefraiche, tomatpuré och fond i en kastrull. Rör ner pressad vitlök och låt puttra på svag värme i 1-2 minuter. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer vitlök.

5. Fördela köttfärsröran på tortillabröden och rulla ihop dem. Lägg rullarna tätt i en ugnsform. Häll över såsen och strö på riven ost.

6. Grädda längst ner i ugnen i 20 minuter.

torsdag 9 april 2015


Raggmunk med fläsk i långpanna

Jag gillar verkligen när saker och ting är enkla, och jag lagar ofta mat i ugnen, gärna i samma form. Det går jättebra att göra raggmunk i långpanna. Visserligen blir det inte så frasigt som om man steker separata raggmunkar i stekpannan, men det kan jag överse med eftersom det är så smidigt. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon. Husmanskost är mums!

800 g potatis
3 dl mjölk
3 dl vetemjöl
Salt
2 pkt stekfläsk
Smör

1. Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en långpanna.

2. Rör ihop mjöl och mjölk i en stor bunke.

3. Skala och riv potatisen. Blanda ner i smeten.

4. Fördela raggmunkesmeten i långpannan och lägg på stekfläsket.

5. Tillaga i mitten av ugnen i 30 minuter. Skeda gärna över lite brynt smör mot slutet.

onsdag 8 april 2015

 
Hemmagjorda köttbullar är bäst!

Köttbullerecept kan man väl inte få för många av? Här är ett av mina "hittepårecept" med en av mina favoritsmaksättare i,  worcestershiresås. Jag skvätter i det i allt möjligt och hittills har det inte blivit fel. Sambal oelek i köttbullarna gör dessutom att de får ett litet extra bett. Det här är inga "spagetti-och-köttbullar-med-ketchup" typ av köttbullar, nä de här passar bäst med potatis alternativt pasta som t.ex. spirelli och absolut lingonsylt! Och eftersom jag älskar broccoli så slår jag ett slag för den, jättegott till!

800 g köttfärs
1½ dl grädde
½ dl ströbröd
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar
2 tsk worcestershiresås
1 ägg
1½ tsk sambal oelek
1 gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Rör ihop grädde och ströbröd i en stor bunke, låt svälla i några minuter.

3. Blanda ner resterande ingredienser i bunken. Forma köttbullar med våta händer och lägg dem på en skärbräda (eller två).

4. Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn köttbullarna runt om i omgångar. Lägg över i en ugnsform. När alla köttbullar är stekta så sätt in formen i ugnen och låt dem steka färdigt.





måndag 6 april 2015


Ädelostlax (gorgonzolalax)

Det här är en FANTASTISKT god laxrätt! Jag fick receptet av en arbetskompis (tack Åsa!) Sen har det blivit liggande några veckor, men idag var det dags att pröva. Eftersom jag inte är så förtjust i gorgonzola så bytte jag ut den mot Kvibille ädelost. I originalreceptet är det riven ost på laxen, men jag tyckte det var "ostigt" nog ändå så jag uteslöt det. Jag pyntade inte heller med räkor, dill och citron. Vi åt kokt nypotatis och broccoli till. Det var gudomligt gott och receptet hamnar definitivt  i "favoriter"!

800 g lax (gärna del av en laxsida)
Citronpeppar
Salt 
3 dl grädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
180 g riven gorgonzola eller annan ädelost                    
Dill, hackad
(Riven ost)
(Räkor)
(citron)

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär laxen i portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform. Strö över citronpeppar, salt och ädelost (eller gorgonzola).

3. Sätt in formen i ugnen i 10 minuter.

4. Koka under tiden upp grädde, creme fraiche och buljongtärning. Rör ner generöst med hackad dill.

5. Ta ut formen ur ugnen och häll såsen över laxen (strö över riven ost). Sätt in formen i ugnen i 10-15 minuter till.

6. Garnera ev. med räkor, dill och citron vid servering.


lördag 4 april 2015

 
Örtkryddad kycklingfilé
 

Helgrillad kyckling med citron och dragon

Idag bjuder jag er på två kycklingrecept. Bilden på den helstekta kycklingen  har jag "lånat" från "allagodating.se" eftersom jag missade att ta ett eget kort och den bilden är väldigt lik min kyckling.

Örtkryddade Kycklingfiléer
4 filéer
1 msk torkad basilika
1 msk torkad oregano
3 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop ingredienserna till marinaden.

3. Ta av skinnet från filéerna (om du nu inte gillar skinn vill säja!) och pensla dem med marinaden. Lägg dem i en ugnsform. 

4. Stek i ugnen i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 72 grader. Ändra till grill de sista minuterna och du vill ha mer färg på dem.

Här serverat med jasminris, haricotsverts och en gräddsås med basilika.


Helgrillad kyckling med citron och dragon

1 färsk kyckling
½ citron, saften + den urpressade citronhalvan
3 msk rumsvarmt smör
2 tsk torkad dragon
2 tsk dijonsenap
1 1 tsk kinesisk soja
1 tsk flingsalt
2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skölj och torka av kycklingen. Lyft försiktigt upp skinnet på bröst och lår. 

3. Blanda samman ingredienserna till smörblandningen och smeta in den under skinnet och runtom hela kycklingen. Lägg in den urpressade citronen inuti kycklingen.

4. Stek i ugnen i ca 45 minuter. 

Vi åt ugnsstekt potatis och rödbetor och sås på skyn till.

TIPS - gör sås på skyn, det blir jättejättegott! Tillsätt grädde och en klick gelé, smaka av med salt och peppar och red på valfritt sätt.
Filodegspaj med spenat och fetaost
och
sallad med broccoli, tomat och solroskärnor

Fräsch paj som man kan äta som den är eller som tillbehör. Jag åt kallrökt lax till och grabbarna åt kotletter i balsamicosås. Salladen, i all sin enkelhet, är jättegod!

1 rulle filodeg
1 gul lök
200 g spenat
2 ägg
1½ dl mjölk
150 g fetaost
1 krm vitpeppar
Olivolja

1 färskt broccolihuvud...eller vad det nu egentligen heter?
3 tomater, hackade
1 dl solroskärnor

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka löken och stek den mjuk i smör. Tillsätt spenaten och stek tills spenaten sjunkit ihop. Ställ åt sidan.

3. Vispa ihop ägg, mjölk, peppar och smulad fetaost i en bunke.

4. Pensla en ugnsform med olja. Använd gärna en bakform med löstagbar kant. Lägg i två blad filodeg. Degen ska hänga så mycket utanför kanten att man kan vika den tillbaks som ett lock. Pensla med olja och lägg på två blad till med överhänget åt en annan sida. Upprepa ännu en gång så hela formen är täckt med filodeg.

5. Fördela spenaten och löken i botten och häll sen över äggblandningen. Vik över degen så att fyllningen täcks och pensla med olja.

6. Tillaga i ugnen i 25 minuter tills pajen fått en vacker gyllenbrun färg.

7. Salladen - dela broccolin i mindre buketter. Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner broccolin. Låt koka i två minuter. Häll den i ett durkslag, skölj i kallt vatten och låt rinna av. Blanda sen med tomater och solroskärnor,

 

Citronlax med dillcreme eller dillpesto

Eh... ja det här var ju en färgrik rätt! Men även om det skär sig så är det gott, så ge inte upp om den på grund av det skrikiga första intrycket :)
 
Den här veckan har jag en middagskasse från City Gross.  Jag har provat den några strö veckor här och där. Vad tycker jag om den då? Jo ingredienserna är fräscha, ofta ekologiska och det är alltid färskt protein och grönsaker. Recepten får dock blandat betyg. Det är inga svåra recept, men många innehåller flera tillbehör som var och en tar tid. Det gör det mer tidskrävande än jag vill ha det. Jag kan även känna mig lite hämmad i kreativiteten. Men då är det ju bara att plocka ut godbitarna och sätta ihop måltider som man känner för :)

Idag gör jag lax med dillpesto, men jag ville hellre ha en dillcreme så jag blandade i creme fraich, och det blev jättebra. Egentligen skulle det vara ris och en massa andra tillbehör till, men jag beslöt mig helt resolut för att göra rotsaksmos istället. 

600 g lax
1 citron, skalet
Salt och svartpeppar

20 g dill
1 dl solrosfrön
1 vitlöksklyfta
1 dl olivolja
2 krm vitvinsvinäger
Salt och vitpeppar
Valfritt: 1 liten burk creme fraiche

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Lägg laxen i en ugnsform. Klappa in den med citronskal, salt och peppar. Tillaga i ugnen i ca 15 minuter.

3. Mixa ihop dill, solrosfrön och vitlöksklyfta. Tillsätt olivolja i en tunn stråle tills du får en lagom tjock konsistens. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Om du vill ha en creme så ta mindre olivolja och rör ner en burk creme fraiche. Ställ kallt till servering.