Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 8 april 2013


Kroppkakelängd

Här kommer recept på en klassiker i annorlunda tappning - kroppkaka i form av en rulle som man skär i skivor vid servering. Till den är det ett MÅSTE med klargult skirat smör och gärna en syrlig lingonsylt.  Och enligt receptet går den bra att frysa hel eller i bitar...fast det blir inget kvar...men ändå, den går att frysa. God att steka upp i smör. Krydda gärna med lite extra kryddpeppar.

750 g potatis
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg

Fyllning
250 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 krm stött kryddpeppar

1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan fett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.

4. Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg. Forma degen till en längd i en långpanna. Gör en fördjupning i mitten av längden (längsmed) och lägg i fyllningen. Kläm ihop kanterna om fyllningen och forma till en rulle.

5. Pensla rullen med vatten. Häll även i vatten så det täcker botten av långpannan och täck hela pannan med folie. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter. 

(OBS - min var inte färdig efter 30 minuter så jag tog bort folien och gräddade i ytterligare 10 minuter.)

6. Låt svalna något och skär skivor vid servering.

(Ingen etikett som riktigt passar här!)

Inga kommentarer: