Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 29 december 2012Whiskymarinerad tjälknöl (tjälknul)


Här kommer recept på en annorlunda tjälknöl. Jag använde rätt rökig Islay singel maltwhisky, Ardbeg, och det gör att steken får en kraftig och pepprig smak. Servera med krämig whiskysås (se separat recept) och gärna potatiskaka med chèvre i portionsformar (se separat recept).Av stora sonen fick maten betyget "top notch" och det är ju inte illa!

700-800 g stek, t.ex. rostbiff eller fransyska

Lag
8 dl vatten
2 dl whisky
1 dl salt
1 msk socker
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 krm chilipulver
2 tsk kraftig senap (jag använde dijonsenap)
1 lagerblad

1. Värm ugnen till 75 grader.

2. Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen och låt den stå tills steken fått en innertemperatur på mellan 65 grader (rosa) och 75 grader (genomstekt), ca 8 timmar. Stick in en termometer efter några timmar när steken tinat.

3. Blanda ihop alla ingredienserna till lagen i en kastrull. Låt koka upp och ställ sen att kallna.

4. Ta ut steken och lägg den direkt i den kalla lagen. Ställ in i kylskåp i 4 timmar (i kastrullen eller i dubbla plastpåsar), men inte längre för då blir steken för salt. Skär steken i tunna skivor innan servering.


Inga kommentarer: