Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

måndag 28 januari 2013



Kryddig äppelpaj med knäckigt täcke


Här kommer recept på en underbar äppelpaj. Jag lovar, den är fantastiskt god! Det är Leila Lindholms fyllning till Amerikansk äppelpaj men min egen pajdeg. Ät vaniljglass till. Mums!!!



Fyllning
12 äpplen
1 citron, saften
Smör
4 msk socker
2 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära

Pajdeg
2½ dl vetemjöl
1½ dl socker
1 tsk bakpulver
½ dl sirap
100 g mjukt smör

1. Skala och klyfta äpplena. Lägg dem snabbt i en bunke och pressa över citronsaften. Blanda om.

2. Stek äppelklyftorna i smör, kanel, socker och ingefära i en stekpanna i två omgångar, ca 5 minuter per omgång. Rör ibland. Låt dem svalna på en tallrik.

3. Sätt ugnen på 200 grader.

4. Blanda ihop alla ingredienserna till pajdegen.

5. Häll äppelklyftorna i en smord pajform med lite högre kanter. Fördela pajdegen över. Det är kletigt men funkar bra om man gör ett lapptäcke av degbitar som man sen plattar till med blöta händer!

6. Grädda längst ner i ugnen i 25-30 minuter. Täck om den hotar att bli för mörk.

Låt den stå ett tag så den får "sätta sig" innan servering.



Inga kommentarer: