Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

torsdag 25 april 2013


Ugnsstekt fisk med citron- och mandeltäcke
serverad med spenatpotatismos


Oj vad färgglatt grönt och gult det blev, som en hel cirkus på tallriken, men gott var det! Jag tycker alltid att det är så nätt beräknat med fisk i recepten. 500 g fisk räcker inte till fyra hungriga personer. Man kan liksom äta mer fisk än kött och ändå inte bli lika mätt, eller är det bara i min familj vi känner så? Nästa gång blir det mer!

Fisken
500 g vit fiskfilé
½ dl vitt vin
1 tsk fiskfond
1 msk citronskal
25 g sötmandel
25 g parmesanost
½ dl persilja

Potatismos
1 kg potatis
100 g fryst spenat, tinad
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
1½ dl mjölk

1. Skala och koka potatisen och vitlöksklyftan tills potatisen är mjuk.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform.

3. Lägg fisken i ugnsformen. Blanda vin och fond, häll över fisken. Stek i ugnen i 10-15 minuter.

4. Riv citronskal. Hacka mandeln. Riv osten. Hacka persiljan. Blanda ihop i en skål.

5. Ta ut ugnsformen ur ugnen och fördela blandningen över fisken. Stek i ytterligare 5 minuter i ugnen. Gör udner tiden potatismoset.

6. Slå av vattnet av potatisen och mosa den, eller pressa i potatispress. Rör ner smör, mjölk och spenat. Smaka av med salt och peppar. Kör med elvisp så moset blir helt slätt.

måndag 22 april 2013


Morotsgratäng med paprika, chèvre och korv

Ok, all mat är inte vacker! Men även om man nu säger att man "äter med ögonen" så är det ju inte utseendet som är det viktigaste, utan smaken. Med det sagt, här kommer recept på en maträtt som smakar betydligt mycket godare än den ser ut, jag lovar!!  Det behövs inget till för det är gott som det är, men för all del, det funkar säkert bra med kokt potatis till också.

500 g morötter
500 g korv
2 gula paprikor (jag använde gul spetspaprika)
100 g chèvre
2½ dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm chiliflakes (mina är grymt starka så det räcker gott och väl med ett kryddmått) 
Riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform med smör.

2. Skala och riv morötterna grovt.  Kärna ur paprikorna och strimla dem. Fördela 2/3 av morötterna i botten av formen. Strö över paprika och chiliflakes, smula över chèvren. Avsluta med resten av morötterna.

3. Blanda grädde, salt och peppar. Häll över grönsakerna.

4. Skiva korven och lägg skivorna ovanpå grönsakerna. Strö över osten.

5. Tillaga mitt i ugnen tills morötterna är mjuka, ca 40 minuter. Täck med aluminiumfolie om det behövs.

söndag 21 april 2013


Pärontartelette

Här kommer recept på en fantastiskt god och superenkel efterrätt. I originalreceptet ska man blanda 25 g farinsocker, 2 msk smör och 1 msk syltad ingefära, men jag tog mig friheten att förenkla receptet och använde en marmelad med ingefära i istället. Och jag använde konserverade päron istället för färska. Kanelen är också min idé. Eftersom jag inte provat originalreceptet så jag vet inte hur det smakar, men min variant är väldigt, väldigt god.  Personligen tycker jag inte man behöver något till, men lite vispad grädde eller vaniljglass är nog inte fel det heller!

1 rulle färdigkavlad smördeg eller 4 plattor fryst smördeg
4 päronhalvor, konserverade eller färska
Marmelad med ingefära (jag använde "williamspäron och ingefära" från "Den gamle fabrik")
Kanel

1. Sätt ugnen på 200 grader. 

2. Om du använder fryst smördeg - tina smördegen och kavla ut den. Om du använder färdigkavlad - skär den i fyra lika stora rutor. Picka rutorna med en gaffel.

3. Om du använder konserverade päron - låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Om du använder färska - skala, dela och kärna ur dem.

 4. Fördela en matsked marmelad i mitten på varje smördegsplatta. Lägg på en päronhalva. Skiva päronhalvorna på längden, men inte ända upp till "skaftet". Bred ut dem som en solfjäder.

5. Vik upp kanterna runt om och vik in hörnen. Räffla kanterna med en gaffel.

6. Grädda mitt i ugnen tills smördegen rest sig och fått fin färg, 15-20 minuter.

7. Låt svalna lite innan servering. Pudra gärna över lite kanel vid servering.

Äppel- & rödlöksalsa med grekisk yoghurt

Idag var det äntligen dags säsongens första grillning! Solen skiner och doften får det att vattnas i munnen. Tänk vad underbart det är att grilla! Vi grillade fläskkarré och åt rostade rotsaker och den här salsan till. Med de mått jag angett blir det en mild salsa. Vill ni ha mer fart kan ni ta mer sweet chilisås eller ta i lite sambal oelek. Den här salsan passar lika bra till fisk som kött som till kyckling...ja till grillat rätt och slätt!

1 dl grekisk yoghurt
2 gröna äpplen, syrliga
1 stor rödlök
2 msk sweet chilisås
1 msk tomatpuré


1. Skala och finhacka löken. Skala, kärna ur och tärna äpplena.

2. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Smaka av med mer sweet chilisås och tomatpuré om det behövs.


lördag 20 april 2013

Hemmagjorda smokey burger

Hemmagjorda hamburgare är så mycket godare än köpta! Jag lekte ihop ett recept på hamburgare med rökig smak som omväxling mot de vanliga hamburgarna. Hur mycket krydda man har i beror på hur rökigt man vill de ska smaka. Provstek en liten bit och krydda mer vid behov. Det behövs väl inget ägg egentligen, men jag slänger med ett ändå, tänker att det inte kan skada. Jag skulle ha bakat brödet själv, men så blev det inte eftersom jag hittade en nyhet på affären som jag blev så nyfiken på - fiberrika hamburgerbröd med havre och dinkel från Korvbrödsbagarn. De var riktigt goda! Kanske någon tycker det är lite fånigt att skriva recept på hur man steker hamburgare, med hey, det bjuder jag på! 

Hamburgaren
700 g nötfärs
2 vitlöksklyftor
1 ägg
1 + 2 msk barbequesås
ca ½ tsk anco chilipeppar
ca ½ tsk smoked paprika
ca ½ tsk svartpeppar
1 tsk salt
Ev. färdigskivad cheddarost

Ex på tillbehör
Skivad bifftomat
Sallad
Skivad schalottenlök eller rödlök
Ketchup och senap
Majonnäs
Rostad lök
Dressing

Gott till
Hemmagjord klyftpotatis
Cole slaw
Saltgurka i stavar eller små cornichons
Chips


1. Lägg ner nötfärs, pressad vitlök, ägg, 1 msk barbequesås och kryddorna i en bunke. Blanda försiktigt så kryddorna fördelar sig. Om man blandar för mycket blir hamburgarna sega och trådiga.

2. Dela smeten i 4 - 6 delar och rulla runda bollar som du lägger på en skärbräda. Platta ut den´m till ca 2 cm tjocklek.

3. Stek i grillpanna på hög värme i ca 3 minuter på var sida. Använd de kvarvarande 2 msk barbequesås till att pensla hamburgarna med mot slutet. Om du vill ha ost på så lägg på en ostskiva när du vänt hamburgaren.

4. Låt hamburgarna ligga på ett fat medan du steker på brödet lite snabbt.


fredag 19 april 2013


Ädelostfylld kycklingfilé med mango i gräddsås

Det här är en av mina favoritrecept för kyckling. Vill man ha mer smak av ädelost så smula i lite i såsen. Och personligen vill jag ha betydligt mer mango är vad receptet säger, men så är jag ju galen i mango också! Gott med basmatiris eller färsk pasta till. Alla gillar detta, även de som är skeptiska till ädelost!

4 kycklingfiléer
75-100 g ädelost
1 mango (eller använd frysta mangotärningar, tinade)
1 msk kycklingfond
3 dl grädde
2 msk soja
2 krm svartpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala mangon och skär den i tärningar (alternativt tina de frysta mangotärningarna).

3. Gör ett snitt i kycklingfiléerna och lägg i en stav ädelost. Stäng fickorna med tandpetare om det behövs. Jag brukar steka filéerna en och en i en liten stekpanna, och är man försiktig behövs inga tandpetare.

4. Bryn filéerna på båda sidor i smör i en stekpanna. Lägg över dem i en ugnsform. Ta bort tandpetarna.

5. Krydda kycklingen med svartpeppar och fördela mangon runt om.

6. Blanda ihop grädde, soja och fond. Om det finns ädelost kvar kan du smula ner den i såsen. Häll över filéerna.

7. Grädda i ugnen tills kycklingen är genomstekt, ca 20 minuter.

onsdag 17 april 2013


Mac and cheese the Jamie Oliver style...
eller rätt och slätt makaronipudding med blomkål

Jag gillar makaronipudding. Det är ett så praktiskt sätt att göra av med små snuttar av korv eller skinka som ligger och ser ledsna ut i kylskåpet. Ofta slänger jag bara ihop något men ibland gör jag efter recept. Här kommer (nästan) Jamie Olivers recept på makaronipudding med blomkål. I hans recept gör man eget "ströbröd" av franskbröd, rosmarin och olivolja som man mixar i matberedare men jag använde vanligt ströbröd. Jag hade några grillkorvar i kylskåpet som jag slängde med. Receptet räcker till betydligt fler än 4 personer, men det är ju bra med matlådor :)

1 blomkålshuvud
400 g makaroner
300 g ost (cheddar och parmesan i originalet, jag tog prästost)
2 dl creme fraiche
2 vitlöksklyftor
1-2 dl hackad bladpersilja
Salt och peppar
2 paket bacon (och/eller korv)
Ströbröd

1. Sätt ugnen på 200 grader grill. Klipp bacon i en stor ugnsform och låt det steka i ugnen. Vill du ha korv i också (eller istället för bacon) så skär lagom stora bitar/skivor och låt dem steka med baconet. Ta ut formen och ställ åt sidan när det är färdigstekt. 

2. Riv osten i en värmetålig bunke, gärna aluminium, som får plats på/i kastrullen som du ska koka pastan och blomkålen i. Rör ner creme fraiche. Pressa i vitlöken. Hacka  persilja och rör ner den. 

3. Koka upp rejält med saltat vatten i en stor kastrull. Rensa blomkålen och skär buketterna i små bitar. Häll i det kokande vattnet. Tillsätt pastan (när beror på koktid) och låt den koka med.

4. Sätt bunken med osten i/över kastrullen. Rör om till osten har smält, ta då bort bunken med en grytvante och ställ den åt sidan. Smaka av med salt och peppar.

5. Häll makaroner och blomkål i ett durkslag, men spara kokspadet. Häll makaroner och blomkål i ugnsformen med bacon. Tillsätt ca 3 dl kokvatten. Häll i ostsåsen och rör om så det blir rejält omblandat. Smaka av med mer salt och peppar om det behövs. Det ska vara rätt lös konsistens, rör ner lite mer kokvatten om det känns för tjockt. 

6. Strö över ströbröd och gratinera i övre delen av ugnen tills gratängen får fin färg, ca 10 minuter. Ändra gärna till grill de sista minuterna.



tisdag 16 april 2013


Zucchinisoppa

Här kommer recept på en len fin vegetarisk soppa. Hela familjen gillar den. När jag smakade av soppan tyckte jag att den saknade något och eftersom jag blivit helt galen i persillade och använder det i tid och otid så duttade jag i det i soppan. Det gjorde susen det! Servera med ett gott bröd som man kan doppa i soppan, mmmmm så gott! Om man vill kan man steka svamp till och lägga ner den i tallriken vid servering.

1 l tärnad zucchini (600-800 g)
3 msk olja
3-4 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk tomatpure
2 kvistar rosmarin (eller ½ tsk torkad)
8-10 dl grönsaksbuljong
Vitpeppar, ca 1 krm
Persillade, ca ½ tsk
Ev. salt

1. Skala och hacka löken. Fräs den mjuk på låg värme i oljan i en gryta stor nog att rymma soppan.

2. Tärna zucchinin och häll ner den i grytan. Låt zucchinin fräsa med löken tills den blivit lite mjuk. 

3. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt tomatpuren. Häll på 8 dl buljong och rör om. Lägg i rosmarinkvistarna. Lägg på lock, koka upp och låt sen koka på medelvärme i 15-20 minuter.

4. Ta av grytan från värmen. Ta ur rosmarinkvistarna och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av med vitpeppar och persillade. 

5. Ställ tillbaks grytan på spisen, sänk värmen och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Späd med mer buljong om det behövs. Krydda mer vid behov.


måndag 15 april 2013



Laxlasagne med grillad paprika


Kan vara roligt med en annorlunda lasagne som omväxling. Den här innehåller bl.a. kallrökt lax som ju har en distinkt smak, en smak man inte förväntar sig i en lasagne. Halva familjen, de vuxna, tyckte den var väldigt god. Den andra halvan, barnen, tyckte den var ok.  Jag hade bara 400 g lax, men det funkade bra. Nästa gång gör jag mer bechamelsås för jag tycker det var i snålaste laget. 

Lasagneplattor (jag använde färsk pasta)
200 g fetaost

Fyllning
500 g kallrökt lax
500 g grillad paprika
1 zucchini

Bechamelsås
2  msk smör
2 msk vetemjöl
7 dl mjölk
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1/4 tsk riven muskotnöt

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Gör såsen först - smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen och vispa ner mjölet. Häll i en dl av mjölken och vispa slätt. Sätt tillbaks på plattan. Tillsätt resten av mjölken och kryddor under omrörning. Fortsätt röra - bottenredning tjocknar från botten - och låt koka på låg värme tills såsen tjocknat rejält, ca 10 minuter (tillsätt lite mer redning om såsen blir för tunn). Ställ åt sidan.

3. Så till fyllningen - Strimla laxen och paprikan. Skiva zucchinin tunt.

4. Varva fyllning, sås och lasagneplattor i en ugnssäker form. Avsluta med ett lager sås och smula slutligen fetaost ovanpå.

5. Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.



lördag 13 april 2013



Fläskfilé Wellington med krämig champinjonsås


Det här receptet, eller nästan, har jag publicerat tidigare men det är så gott att det väl förtjänar att publiceras igen. Jag gjorde en krämigt len champinjonsås med lite extra piff till oss vuxna och en gräddsås till grabbarna eftersom de tycker att svamp är det äckligaste som finns här i världen. Vi åt potatiskaka med chèvre till, det kan jag verkligen rekommendera (se separat recept).

600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
Salt och svartpeppar
1 rulle kyld färdigkavlad smördeg
1 ägg till pensling 

Duxelle 
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
½ dl grädde
2 msk bakad leverpastej
salt och svartpeppar


Champinjonsås
50 g smör
2 schalottenlökar
500 g champinjoner
1 msk citronsaft
4 msk konjak
5 dl grädde

1. Putsa filén och bryn den runt omkring i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på ett fat och låt svalna av i kylskåp (eller ute om det är svalt nog).

2. Duxelle - Skala och finhacka lök och vitlöksklyfta. Ansa svampen och finhacka den. Fräs mjuk i olja i en stekpanna på låg värme. Tillsätt grädde och leverpastej. Låt koka ihop. Smaka av med  salt och peppar. Häll över i en skål och ställ att kallna i kylskåpet.

3. Lägg ut smördegen på en skärbräda. Bred ut en sträng duxelle i mitten på smördegen och lägg på filén. Fördela resten ovanpå filén. Vispa upp ett ägg och pensla ytterkanterna av smördegen, vik ihop så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

4. Lägg paketet på ett ugnssäkert fat. Gör två-tre små hål på ovansidan paketet och pensla med uppvispat ägg. Om man vill kan man skära ut garnering av degen som blir kvar. Pensla även garneringarna med ägg. Ställ kallt så degen får vila i 15-20 minuter.


5. Sätt ugnen på 225 grader. Stek i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 65 grader, ca 30 minuter. 


6. Sås - skala och finhacka löken. Smält smöret i en stekpanna  och fräs sen löken mjuk på låg värme utan att den tar färg. Skiva svampen tunt och blanda om den med citronsaften. Häll ner svampen i stekpannan och förväll tills svampen är torr och vätskan dunstat bort. Tillsätt konjak och fräs i några minuter. Tillsätt sen grädden och låt sjuda i 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

7. Ta ut köttet och låt det stå i 10 minuter innan det skärs i tjocka skivor.

måndag 8 april 2013


Kroppkakelängd

Här kommer recept på en klassiker i annorlunda tappning - kroppkaka i form av en rulle som man skär i skivor vid servering. Till den är det ett MÅSTE med klargult skirat smör och gärna en syrlig lingonsylt.  Och enligt receptet går den bra att frysa hel eller i bitar...fast det blir inget kvar...men ändå, den går att frysa. God att steka upp i smör. Krydda gärna med lite extra kryddpeppar.

750 g potatis
2½ dl vetemjöl
½ tsk salt
1 ägg

Fyllning
250 g rimmat fläsk
1 gul lök
1 krm stött kryddpeppar

1. Skala potatisen och skär den i bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa potatisen. Låt kallna.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök i en stekpanna utan fett. Krydda med kryddpeppar. Låt svalna.

4. Blanda snabbt ihop potatis, mjöl, salt och ägg. Forma degen till en längd i en långpanna. Gör en fördjupning i mitten av längden (längsmed) och lägg i fyllningen. Kläm ihop kanterna om fyllningen och forma till en rulle.

5. Pensla rullen med vatten. Häll även i vatten så det täcker botten av långpannan och täck hela pannan med folie. Tillaga mitt i ugnen i 30 minuter. 

(OBS - min var inte färdig efter 30 minuter så jag tog bort folien och gräddade i ytterligare 10 minuter.)

6. Låt svalna något och skär skivor vid servering.

(Ingen etikett som riktigt passar här!)

lördag 6 april 2013


Oxfilé med vitlöksmör, hasselbackspotatis 
och ugnsstekt tomat.

Idag blev det riktig höjdarmat till middag! Bättre än på restaurangen blev familjens betyg. Jag bugar och bockar. Tror dock att min nya stekpanna i rostfritt stål har något att göra med det hela. Kanonbra att steka i men det går åt mycket smör! Vi gillar blodigt kött så 2 minuter per sida är perfekt stektid. Här kommer det gamla kock-tricket för att ta reda på hur stekt köttet är:
Känn på köttet med fingret. Om det känns som kinden är det blodigt, om det känns som nästippen är det rosa och om det känns som hakan är det genomstekt.

Vi kunde ju ha haft lite sallad till också, gärna lite ruccola, men det var fantastiskt gott även utan sallad. Det är väl inte mycket till recept att skriva, men hej och hå, här kommer det ändå ;)


Vitlökssmör
100 g mjukt smör
4 vitlöksklyftor
Örtsalt
Salt
Vitpeppar


Hasselbackspotatis
1 kg potatis
Salt
Vitpeppar
Ströbröd
Smör

Ugnsstekta tomater
4 bifftomater
Olivolja
Persillade


Oxfilé
1 oxfilé 800 -1000 g beroende på hur hungriga ni är
Salt och svartpeppar
Smör


1. Börja med vitlökssmöret - pressa vitlök i en skål. Blanda ner smör och smaka av med kryddorna.  Forma till en rulle på smörpapper eller plastfolie. Låt ligga i frysen tills det stelnat. Skär i skivor strax före servering.

2. Så till potatisen - sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skåra den i tunna skivor utan att skära igenom. Lägg potatisen i en smord form. 

3. Smält smör och pensla potatisen med det, salta och peppra.  Sätt in ugnen och låt steka i 30 minuter. Pensla med mer smör några gånger under stektiden. Känn med sticka att potatisen är mjuk med aningen kärna, annars låt steka några minuter till.

4. Dags för tomaterna - skär av topp och botten och dela sen resten i två tjocka skivor. Smörj en form med olivolja och lägg i tomatskivorna. Ringla olivolja över dem och krydda med persillade. 

5. Sätt in tomaterna i ugnen tillsammans med potatisen (när 30 minuter enligt punkt 3 gått). Strö över ströbröd på potatisen och låt dem, och tomaterna, steka i ca 10 minuter.

6. Under tiden potatisen och tomaterna går färdigt i ugnen är det dags för köttet. Rensa köttet från hinnor och skär det i 3-4 cm tjocka skivor. Banka ut dem något. Torka av skivorna med hushållspapper och salta och peppra.

7. Värm upp en stekpanna. Smält smör och lägg ner köttet. Stek köttet på hög värme i 2 minuter per sida. Stek i  omgångar, tänk på att inte lägga i för mycket kött i pannan åt gången. Låt köttet vila i 5 minuter innan servering.





Frukthjärtan med choklad

Det här är väldigt smaskiga lite sega kakor. Om man vill så kan man även hacka lite mjölkchoklad och ha i degen.

225 g mjukt smör
1 3/4 dl socker
1 äggula, lätt vispad
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
100 g hackade cocktailbär, fruktblandning eller kakfyllning (Dr Oetker)
en nypa salt
50 g mjölkchoklad

1. Blanda ihop smör och socker med en träslev. Rör i äggulan.

2. Blanda i mjöl, vaniljsocker, salt och cocktailbär. Blanda väl.

3. Dela degen i två delar och linda in i plastfolie. Låt vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 200 grader.

5. Ta ut degen ur plastfolien och kavla ut mellan två bakplåtspapper till ca 3 mm tjocklek. Ta ut kakor med kakmått och lägg dem på bakpappersklädd plåt.

6. Grädda kakorna tills de får fin färg, ca 10-15 minuter: Ta ut dem och låt de svalna på plåten.

7. Smält mjölkchokladen och ringla den över kakorna, gärna med en gaffel så det blir fina linjer.

onsdag 3 april 2013



Biff i panna med fetaost och cocktailtomater


En stor biff med sås direkt i stekpannan, så praktiskt. Det här är en variant av den färsbiff jag brukar göra. Persillade innehåller salt så jag tillsätter inget extra, men man får smaka sig fram. Om ni tycker det är besvärligt att vända hela biffen så dela den i två halvmånar, då blir det lättare att vända. Gott med ugnsrostade rotfrukter till.

500 g köttfärs
1 ägg
1 msk persillade
1 dl mjölk
1 krm peppar
½ msk kalvfond
1 tsk soja
2 dl grädde
½ fpk cocktailtomater
150 g fetaost i bitar

1. Blanda köttfärs, ägg, persillade, mjölk och  peppar. Provstek en bit om du vill kolla kryddningen.

2. Smält smör i en stekpanna. Platta ut färsen till en stor biff som nästan täcker hela pannan och stek i 4 minuter. Vänd biffen och stek i 2 minuter. Sänk värmen.

3. Blanda ihop grädde, soja och fond. Häll runt biffen i pannan. 

4. Dela tomaterna och strö dem och fetaosten över biffen. Lägg på lock och låt puttra några minuter på låg värme.

tisdag 2 april 2013



Soppa med vita bönor och lammkorv


På baksidan av ICA förpackning med stora vita bönor hittade jag ett recept på soppa som heter "Soppa med vita bönor, tomater och basilika". Det lät gott, men kändes inte matigt nog för middag så jag lade till lammkorv. Ändå räckte det nätt och jämt till oss fyra så ät ett gott bröd till. Jag bytte de vanliga tomaterna mot cocktailtomater och tog bara en halv kruka basilika. Mycket god soppa!

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk tomatpuré
2 msk olivolja
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 fpk stora vita bönor 
200 g lammkorv (eller annan smakrik korv)
10 cocktailtomater
½ kruka basilika
Salt och peppar

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs tillsammans med tomatpuré i olivoljan i en gryta.

2. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt koka 10 minuter.

3. Låt bönorna rinna av. Skär korven i bitar. Lägg ner bönor och korv i grytan. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra tills bönor och korv är genomvarma.

4. Dela tomaterna och pressa ur kärnorna. Hacka basilikabladen. Tillsätt precis innan servering.




måndag 1 april 2013


Enkel äppelkaka 

Här kommer recept på en efterrätt som är ett mellanting mellan paj och kaka. Ät vaniljsås eller glass till.

5-6 äpplen
½ citron, saften
1 pkt sockerkaksmix
1 burk sprite eller cider

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund sockerkaksform med smör.

2. Skala och skär äpplena i tärningar. Pressa citronsaft över dem och blanda om. Häll dem i formen.

3. Fördela sockerkaksmixen jämnt över äppelbitarna. Häll drickan över sockerkaksmixen.

4. Grädda i ugnen i ca 40-45 minuter.

Pulled pork

Varför har jag inte provat det här förut? Denna fantastiskt goda rätt från Amerikanska södern kräver gott om tid men är väl värd att vänta på. Det finns tusen och en olika recept, det ena mer avancerat än det andra. Det här är väldigt enkelt, men resultatet...oj, oj, oj... mört, saftigt, smakrikt ... ja gudomligt gott kött! Servera med sallad, pitabröd, tortillabröd, creme fraiche, barbecuesås, salsa, avokado...ja det man tycker passar bra till. Och pröva för all del min tomat- och avokadosalsa, se separat recept, det är kanongott till.

ps, enligt originalreceptet ska den tillagas i ca 4 timmar, men det räcker inte. Lägg på 1-2 timmar till!

1½ kg benfri fläskkarré i bit (men jag använde fläskytterfilé!)
2 tsk smoked paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk ancho chilipulver
2 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 msk olivolja
2 gula lökar

1. Sätt ugnen på 120 grader.

2. Blanda ihop alla kryddor och gnid in köttet med dem. Lägg köttet i en ugnsform med höga kanter.

3. Skala och klyfta löken. Lägg den runtom köttet. Ringla över olivoljan.

4. Täck hela formen med ugnsfolie och ställ in i ugnen. Låt steka i ca 4 timmar (mer!) tills köttet faller isär (det ska gå att dra isär med gafflar när det är klart).

5. Ta ut ur ugnen och ta bort folien. Ös stekspad över köttet och sleva sen ur resterande stekspad och lök till en skål. 

6. Höj värmen till 200 grader och ställ in formen i ytterligare 20 minuter.

7. Ta ut formen. Dra isär köttet med två gafflar så det blir som trådar. Blanda köttet med stekskyn och löken. Smaka ev. av med salt och peppar.


Tomat- och avokadosalsa


Den här salsan är fräsch och jättegod! Vill man så kan man även ha chili i den. Enkel, men ack så god till diverse grillat eller stekt kött, hamburgare, tacos....ja jag har nog inte hittat alla varianter än :)

2013-05-01 tillägg - nu har jag lagt till en bild och kan berätta att salsan även är väldigt god till pulled pork pie!

1 fpk cocktailtomater
2 avokado

½ rödlök
3 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
Salt och vitpeppar

1. Skala och finhacka rödlök.


2. Klyfta tomaterna och skär avokadon i kuber.

3. Lägg allt i en skål och häll över olivolja och vinäger. Blanda om försiktigt och smaka av med salt och vitpeppar. 


4. Ställ svalt till servering.


Bananbröd

Vi gillar att äta frukt i vår familj och jag köper ständigt ny frukt eftersom den försvinner så fort. Bananer är lite knepiga, de blir så snabbt övermogna. Ibland äts de upp innan jag hinner blinka och ibland ligger de kvar och blir övermogna. Men då är det bra att ha en reservplan för dem. Idag blev de bananbröd. Gott med smör och en lite starkare ost på.

2 medelstora bananer, gärna övermogna
2 ägg
1½ dl vatten
2 msk honung
5 dl vetemjöl (eller byt hälften mot rågsikt)
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 msk kanel

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en brödform med olja.

2. Mosa bananerna i en bunke och rör ihop med ägg, vatten och honung.

3. Blanda vetemjöl, bikarbonat, bakpulver och kanel i en annan bunke. Rör sen ner i banansmeten.

4. Häll smeten i brödformen och ställ in den på näst nedersta falsen i ugnen. Grädda i 40-45 minuter.