Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

tisdag 13 mars 2012Mammas långpannebröd
(Filmjölkslimpa)

Den här filmjölkslimpan har min mamma bakat så länge jag kan minnas. Tänk vad doftminnen är starka, det vattnas i munnen av tanken på en skiva nybakat varmt bröd med smältande smör mmmmm....

Mamma bakar den alltid i en långpanna, men man kan ju lika väl dela upp degen i flera brödformar. Brödet på bilden är från en gång då jag gjorde en halv sats. Det finns otaliga varianter av receptet och många olika namn, men i min familj kallar vi det helt enkelt för Mammas långpannebröd.

När man bakar detta är det väldigt praktiskt med en köksassistent. Om man som jag inte har någon assistent (mycket märkligt, jag fattar inte riktigt varför jag inte har någon?!) får man använda degkrokarna på elvispen, jag brukar därför göra halv sats så inte elvispen brinner och dör :)

1,2 kg rågsikt
2 tsk bikarbonat
4 tsk bakpulver
2-4 dl sirap
1 ägg
1 l filmjölk
1 nypa salt

1. Värm ugnen till 100 grader

2. Rör ihop alla ingredienser till en smidig smet. Bred ut i smörad långpanna (eller flera brödformar).

3. Sätt in i ugnen på näst sista falsen. Grädda i  55 minuter.

4. Höj värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 35-40 minuter.

Låt kallna i formen...om du klarar av att vänta vill säja ;)

1 kommentar:

Anonym sa...

Vilken härlig blogg du har skaffat Ingela!
Jag älskar bloggar och mat för den delen.......
Efterrätten på tårtan ska jag lägga på minnet att jag kan hitta här.

Kram
Kicki!