Om mig

Mitt foto
Välkommen in i familjen Christiernins kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar till min familj på fyra personer. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat lagad med kärlek! Min syster Anneli är från 2018 en ständig gästskribent. Hon är inte bara duktig på att laga mat utan även skicklig på uppläggning och presentation (vilket inte jag är) Blogg är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 24 mars 2012


Fläskfilé Wellington

Ett av mina favoritprogram är Hells Kitchen. Och har ni också sett det kan ni inte ha missat den (ö)kända  Beef Wellington. Jag har provat med oxfilé som i Hells Kitchen, väldigt gott, men även en lite billigare variant med fläskytterfilé. Det låter kanske lite krångligt, men det är det inte, det tar bara tid. Det finns tusen och ett olika recept och här bjuder jag på mitt hemmasnickrade recept  Fläskfilé Wellington.

Den här gången åt vi potatisgratäng till eftersom jag hade så mycket över sen i veckan. Men det är jättegott med potatiskaka, hasselbackspotatis eller dubbelbakad potatis. Jag gjorde rödvinssås idag, men det är lika gott med madeirasås. Såsen är pricken över i:et så glöm inte den!

600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
½ tsk salt
1 krm svartpepar
smör
3-4 smördegsplattor eller 275 g kyld färdigkavlad smördeg
1 ägg till pensling 

Duxelle
½ gul lök (eller en stor bananscharlottenlök)
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
½ dl grädde
2 msk bakad leverpastej
salt och svartpeppar

1. Putsa filén och bryn den runt omkring i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på ett fat och låt svalna av i kylskåp (eller ute om det är svalt nog).

2. Skala och finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Ansa svampen och finhacka den.

3. Fräs lök och svamp i stekpanna på låg värme. Tillsätt grädde och låt koka ihop. Rör ner leverpastejen, salta och peppra. Häll över i en form och ställ att kallna i kylskåpet.

4. Kavla ut den tinade smördegen till en platta på ca 25 x 30 cm. Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå. Vispa ett ägg och pensla ytterkanterna av smördegen, vik ihop så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

5. Lägg paketet i en ugnsform. Gör två-tre små hål på ovansidan paketet ("skorstenar"). Pensla hela paketet med uppvispat ägg. Om man vill kan man skära ut garnering av degen som blir kvar. Pensla även garneringarna med ägg. Ställ kallt så degen får vila i 15-20 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i nedre delen ca 30 minuter (till innertemp 65 grader).

Det här får full pott av familjen, 10 av 10. Renskrapade tallrikar ;)



Inga kommentarer: