Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

tisdag 27 mars 2012


Sveriges godaste köttfärssås???
 
Ja om man ska lita på företaget Heinz så är det just det! De hade en tävling på sin facebooksida och vinnare var en kille med detta recept som han kallade Lycopersicum. Lustigt namn tänkte jag och kollade upp det. Solanum lycopersicum visar sig vara tomatens vetenskapliga namn. Ja se där lärde jag mig något idag med :)

Köttfärssås blir ju bara bättre ju längre den kokar så jag kokade denna i ca 1½ timme. Den fick kallna och sen stå i kylen tills nästa dag då jag sakta värmde upp den igen och serverade den till spagetti.

Var det Sveriges godaste köttfärssås då? Nja, man blir lite förvirrad för den ser ut som en "vanlig" köttfärssås men smakar så annorlunda, antar att det beror på att den innehåller salsiccia. Familjen tyckte iallafall att min egen är mycket godare, men de är såklart partiska. Den är klart värd att prova och vi kommer troligtvis att äta den igen. Men vi kallar den nog inte köttfärssås utan pastasås eller kanske dess rätta namn ”Lycopersicum” =)


2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
150 g salsiccia
2 dl kantareller
500 g köttfärs
2 msk Heinz tomatpuré
3 msk balsamvinäger
1 burk krossade tomater
3 msk kalvfond
2 dl vatten
2 dl grädde
1 dl Heinz Chilisås
smör
salt

1. Skala och hacka de gula lökarna och vitlöksklyftorna. Hacka kantarellerna och skiva salsiccian. 

2. Fräs köttfärs, lök, kantareller och salsiccia i smör.

3. Tillsätt tomatpuré, balsamvinäger, krossade tomater, kalvfond, vatten, grädde och chilisås.

4. Koka långsamt och länge. Smaka av med salt.

måndag 26 mars 2012

 
Berits pastasoppa med morot

Igår kväll fick jag det här receptet av min kompis Berit och eftersom jag inte hade någon speciell soppa planerad till veckan så passade jag på att prova det direkt. Det blev en jättegod soppa som hela familjen tyckte var super! Man kan ju dessutom själv bestämma hur stark den blir, mer eller mindre curry bara.

1 stor lök
4-5 stora morötter
curry
1 liter vatten
2 svampbuljongtärningar
3-4 msk tomatpuré
pasta
timjan
salt och peppar
1 liten burk creme fraiche (borde funka lika bra med turkisk yoghurt... jag provar det nästa gång!)

1. Skala och skiva morötterna. Dela dem i kvartar eller halvmånar beroende på storlek på morötterna. Skala och hacka löken. 

2. Fräs morötter och lök i olja. Strö över curry, var generös, och tomatpuré och låt det fräsa med.

3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och timjan. Smaka av med salt, peppar och kanske mer timjan och curry under tiden soppan kokar.

4. Koka pastan nästan klar i en annan kastrull. Häll av vattnet och häll över pastan i soppan. Låt pastan koka klart i soppan

5. Rör ner creme fraiche och servera omedelbart.


söndag 25 mars 2012


Plommonjärpar med potatismos, 
ärtor, lingonsylt och skysås

Idag blev det gammal hederlig svensk husmanskost. Jag har starka minnen av dessa från när jag var liten. Skolans var blä men mammas var mums. Det här receptet kommer från Hemmets Journal. Det blir saftiga och goda järpar som har strykande åtgång. Det är ett kladdigt jobb, men väl värt det. Och gillar man inte plommon kan man ju strunta i dem och bara göra biffar :)

Järpar
3/4 dl havregryn (jag tog ströbröd också, kanske en matsked eller två)
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk (jag tog ca ½ dl grädde också)
500 g blandfärs (jag använde nötfärs)
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar, nymald
1 msk lökpulver
½ tsk mejram
2 msk persilja, hackad
1 ägg
12 katrinplommon
2 dl vatten
1 msk kalvfond

Sås                           
skyn i pannan
1 msk vetemjöl
½ dl vatten
1 dl grädde (jag tog mer för vi gillar sås)
soja
salt och peppar (behövdes bara en gnutta)

1. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt svälla minst 10 minuter.

2. Blanda ner färs, salt, peppar, lökpulver, mejram, persilja och ägg. Rör till en smidig färs. Platta ut färsen på ett smörpapper (bästa sättet är med våta händer!) och dela den i 12 fyrkantiga bitar. Lägg ett katrinplommon på varje del. Rulla ihop till järpar (kladdigt värre!).

3. Bryn järparna  runt om i smör i en stekpanna. Slå på vattnet och kalvfonden. Bräsera dem, ca 5 minuter, under lock. Ta upp järparna.

4. Skaka samman vetemjöl, vatten och grädde i en redningsbägare. Red av skyn i pannan under omrörning och smaksätt med soja, salt och peppar. Låt koka 3 minuter. Lägg tillbaka järparna i såsen.

Servera järparna och såsen med potatismos, gröna ärter och lingonsylt eller gelé.

lördag 24 mars 2012


Vansinnigt mäktig och vansinnigt god chokladmousse!

Choklad är aldrig fel, eller hur? Här kommer recept på en mycket god chokladmousse (från halv åtta hos mig). Men varning, den är väldigt mäktig! Jag serverade den i stora vinglas (50cl) och hur mycket jag än gillar choklad så blev det alldeles för stora portioner. Receptet räcker absolut till 8 personer.

Jag gjorde en tankevurpa i affären och köpte mjölkchoklad istället för vit choklad. Jag köpte också mörk choklad med hallon istället för ren mörk choklad, men det var meningen. Men jag tänkte att det funkar säkert det med, och det gjorde det. Jag serverade moussen med en enkel hallonsås, kokade bara upp hallon med lite socker och potatismjöl. Kombinationen choklad och hallon är ju helt oslagbar!

Mörk mousse
200 g mörk choklad, 70 %
4 st ägg
2 msk honung

Ljus mousse
200 g vit choklad (eller mjölkchoklad)
2 dl vispgrädde
2 dl turkisk yoghurt

1. Smält den mörka chokladen i vattenbad. Separera gulorna och rör ner dem och honungen i den smälta chokladen.
2. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i chokladsmeten.

3. Smält den ljusa chokladen i vattenbad, låt svalna lite.

4. Vispa grädden. Rör ner den och turkisk yoghurt i chokladen.

5. Varva mörk och ljus chokladmousse i cocktailglas eller liknande. Börja med den mörka moussen och sluta med den ljusa.

6. Ställ in i kylen i minst två timmar.

7. Garnera med hallon, hallonbuskblad eller citronmeliss innan servering.





Fläskfilé Wellington

Ett av mina favoritprogram är Hells Kitchen. Och har ni också sett det kan ni inte ha missat den (ö)kända  Beef Wellington. Jag har provat med oxfilé som i Hells Kitchen, väldigt gott, men även en lite billigare variant med fläskytterfilé. Det låter kanske lite krångligt, men det är det inte, det tar bara tid. Det finns tusen och ett olika recept och här bjuder jag på mitt hemmasnickrade recept  Fläskfilé Wellington.

Den här gången åt vi potatisgratäng till eftersom jag hade så mycket över sen i veckan. Men det är jättegott med potatiskaka, hasselbackspotatis eller dubbelbakad potatis. Jag gjorde rödvinssås idag, men det är lika gott med madeirasås. Såsen är pricken över i:et så glöm inte den!

600 g fläskfilé eller fläskytterfilé
½ tsk salt
1 krm svartpepar
smör
3-4 smördegsplattor eller 275 g kyld färdigkavlad smördeg
1 ägg till pensling 

Duxelle
½ gul lök (eller en stor bananscharlottenlök)
1 vitlöksklyfta
100 g färska champinjoner
½ dl grädde
2 msk bakad leverpastej
salt och svartpeppar

1. Putsa filén och bryn den runt omkring i stekpanna. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg på ett fat och låt svalna av i kylskåp (eller ute om det är svalt nog).

2. Skala och finhacka den gula löken och vitlöksklyftan. Ansa svampen och finhacka den.

3. Fräs lök och svamp i stekpanna på låg värme. Tillsätt grädde och låt koka ihop. Rör ner leverpastejen, salta och peppra. Häll över i en form och ställ att kallna i kylskåpet.

4. Kavla ut den tinade smördegen till en platta på ca 25 x 30 cm. Lägg på filén och fördela fyllningen ovanpå. Vispa ett ägg och pensla ytterkanterna av smördegen, vik ihop så att skarvarna går omlott på ovansidan. Vik kortsidorna och nyp ihop tills paketet är helt tätt.

5. Lägg paketet i en ugnsform. Gör två-tre små hål på ovansidan paketet ("skorstenar"). Pensla hela paketet med uppvispat ägg. Om man vill kan man skära ut garnering av degen som blir kvar. Pensla även garneringarna med ägg. Ställ kallt så degen får vila i 15-20 minuter.

6. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i nedre delen ca 30 minuter (till innertemp 65 grader).

Det här får full pott av familjen, 10 av 10. Renskrapade tallrikar ;)



fredag 23 mars 2012


Kyckling- och getostburritos

På fredagar blir det rätt ofta tacos hemma hos oss, som hos så många andra. Ibland blir man ju lite trött på de gamla vanliga tacos man alltid äter och sugen att prova något nytt, och det gjorde vi idag med mycket gott resultat. Det här har vi inte gjort för sista gången!!

Enligt receptet ska man äta kycklingröran i tortillabröd toppad med mango, koriander och ruccola. Men jag gjorde det lite annorlunda. Jag blandade ner mangon och koriandern i kycklingröran, (ruccolan hoppade jag över). Rörde sen ner lite creme fraiche och rullade in röran i små tortillabröd som jag lade i en ugnsform. Strödde över riven ost och gratinerade det hela i ugnen ca 15 minuter i 200 grader. Serverade sallad, tomat, gurka, gucamole, salsa och nachos till.

Här är originalreceptet

500 g Kycklingfilé
1 st röd paprika
1 påse Fajita Spice Mix
2 msk honung
200 g getost (jag använde chèvre)
50 g  valnötter
1 pkt minitortilla (vi använde 2 pkt)
1 st färsk mango
3 msk färsk koriander
ruccolasallad


1 Strimla kyckling och paprika och stek i stekpanna tills kycklingen är genomstekt.

2. Tillsätt Fajita Spice Mix, sänk värmen och tillsätt honung, grovt hackade valnötter och smula ner getosten.

3. Servera kyckling och paprika i uppvärmda Mini Tortillas.

4. Toppa med tärnad mango, ruccola och grovt hackad koriander.

Fredagsmums =)

torsdag 22 mars 2012


 Köttfärssoppa med mynta

Veckans soppa är en favorit i repris. Myntan ger soppan den där lilla extra piffen. Och det är faktiskt ett måste med turkisk yoghurt i (ja jag vet att jag är galen i turkisk yoghurt :)

300 g köttfärs (nöt eller lamm)
1 l vatten
1 köttbuljongtärning (eller fond)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 potatisar
1 paprika
2 morötter
1 palsternacka
2 msk tomatpuré
½ tsk curry
mynta (jag tar 1-1½ tsk torkad mynta, smaksak)
salt
svartpeppar

1. Skala och skär potatisen, morötterna och palsternackan i tärningar. Hacka löken grovt. Skär paprikan i bitar. Lägg allt i en gryta.

2. Häll i vattnet och smula ner buljongtärningen, tillsätt tomatpuré, curry och mynta.

3. Bryn färsen i en stekpanna, salta och peppra. Hacka vitlöken och bryn den tillsammans med färsen i slutet. Lägg över i grytan.

4. låt puttra under lock i ca 20 minuter. Smaka några gånger under tiden soppan kokar och tillsätt eventuellt med kryddor.

Servera med en klick turkisk yoghurt och vitlöksbröd

onsdag 21 mars 2012

Pasta med chorizo och grillad paprika


Idag åt vi en enkel men väldigt god pasta efter ett recept från Markus Aujalay. Tar ca en kvart att göra, och det är ju praktiskt och bra på en vardag. Enligt receptet ska det vara rödvinsvinäger i men det hoppade jag över och ringlade istället över Zetas Crema di Balsamico vid serveringen, överlägset gott!

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g pasta (jag använde cappellini)
1 burk grillad paprika (200 g)
300 g chorizo
olivolja
1 kruka persilja
10 röda cocktailtomater
salt och svartpeppar
några droppar rödvinsvinäger

1. Koka pastan enligt anvisning på paketet.

2. Skala och skiva den gula löken och vitlöken. Fräs i oljan från paprikan några minuter.

3. Häll i paprika och låt puttra några minuter.

4. Skär korven i skivor och stek i lite olivolja i en stekpanna.

5. Dela tomaterna och hacka persiljan.

6. Blanda korv, paprikaröra och pasta. Vänd ner persilja och tomater.

7. Smaka av med salt, peppar och vinäger

Lättlagat och mycket, mycket gott!

tisdag 20 mars 2012


Hasselnötsbiffar
 
Det låter kanske lite udda med biffar av hasselnötter för den som inte ätit dem tidigare, men de är galet goda! Den här gången äter vi potatis - och jordärtskocksgratäng till (se separat recept).

Jag har ingen mandelkvarn och kör därför nötterna i matberedaren. Det är inte så snällt för kniven, men vad ska man göra? Hacka dem för hand? Nä! Jag kör dem snabbt och då blir de inte helt malda. Resultatet blir lite knapriga biffar, men familjen gillar det och vill inte att nötterna ska vara finmalda.

2 dl malda hasselnötter (eller prova 1 dl hassel- och 1 dl cashewnötter)
2 dl gul lök
2 dl rotselleri (eller prova 1 dl rotselleri och 1 dl morot)
1 dl zucchini
2 ägg
1 tsk fransk senap
1 vitlöksklyfta
salt och s
vartpeppar
Ev lite potatismjöl

1. Mal hasselnötterna och häll över i en bunke.

2. Finhacka lök, riv rotsellerin och zuccinin grovt, fräs mjuka i olivolja. Häll över i bunken.

3. Blanda i de övriga ingredienserna och forma smeten till biffar.

4. Stek biffarna i några minuter per sida alternativt i ugn 200 grader 20-25 minuter.

Potatis- och jordärtskocksgratäng

Potatisgratäng är gott och känns lite lyxigt på en vardag, så varför gör man det inte oftare? Kanske för att det tar sån lång tid. Men man kan ju fuska lite så går det snabbare ;)

6 st
potatisar
6 st jordärtskockor (ca 300 gram)
2 st gula lökar
mjölk
grädde
salt och peppar
1- 2 klyfta vitlök
eventuellt riven ost

1. Skala potatis och jordärtskocka och skiva dem i valfri tjocklek (ju tunnare desto fortare går det)

2. Lägg rotsakerna i en kastrull med mjölk och koka dem tills de är mjuka men ändå fasta.

3. Lägg över potatisen i en ugnsform och tillsätt så mycket grädde och mjölk som du behagar. Pressa i vitlök, salta och peppra rejält.

4. Strö på riven ost om du vill och gratinera i ca 15-20 minuter i 225 grader.

måndag 19 mars 2012

Kotlettgratäng
Nu ska jag dela med mig av ett gammalt recept på en gratäng som jag tycker är väl värt att "damma av". Jag har inget namn på den, men vi kan väl kalla den för kotlettgratäng helt enkelt.  Tar visserligen lite tid att göra men är ändå lättsam eftersom den sköter sig själv i ugnen. Då kan man passa på att sätta sig ner och läsa en trevlig inredningstidning eller så medans man väntar ;)
8-10 skivor benfri kotlett
5 dl grädde
5 dl creme fraiche
3 dl riven ost
4 msk kinesisk soya
4 msk dijon senap 
1 finhackad gul lök
salt
peppar

1. Lägg de råa kotlettskivorna i en gratängform.

2. Rör ihop övriga ingredienser och häll över kotletterna.

3. Grädda i ugnen, 225 grader, i ca 50 minuter.

Pasta och ugnstekta tomater är gott till, men det passar bra med det mesta till; pressad potatis, kokt potatis, ris, blomkålsmos...

Gott för hela familjen!

söndag 18 mars 2012


Långsamt ugnsstekt lax - den saftigaste laxen någonsin!

Jag brukar passa på att köpa laxsidor när det är extrapris. En av mina absoluta favoriter är att långsamt steka en laxsida på väldigt låg värme i ugnen. Det känns lyxigt och är löjligt enkelt, men kräver rejält med tid. Den som har tålamod får smaka den saftigaste laxen någonsin. En annan fördel med att steka på låg temperatur är att hela laxen blir jämt tillagad. Man kan använda både färsk/tinad lax eller fryst lax. Det tar givetvis längre tid med fryst lax, men resultatet blir så mycket bättre så det är klart att föredra! Just detta recept med dill hittade jag på nån matsida under namnet "laxtjälknöl".

Jag serverade rostade rotsaker och turkisk yoghurt med thai chilisås till, enkelt och gott. Pressad potatis och vitvinssås är också gott till.

1 laxsida (eller en halv beroende på hur många man är)
Dill
Salt
Folie

1. Sätt ugnen på 80 grader.

2. Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en bit folie stor nog att täcka laxen. Strö över salt och dill, var inte blygsam. Vik ihop folien runt laxen som ett paket.

3. Ställ in laxen i ugnen tills innertemperaturen är 52-58 grader (en smaksak, jag gillar den vid 54 grader). En hel fryst laxsida på ca 1,2 kg tar ungefär 4 timmar.


lördag 17 mars 2012

 Fläskfilé med ädelostsås, stekta päronklyftor, valnötter & klyftpotatis


Frukt i maten är supergott! Här kommer ett recept på en rätt med många härliga smaker som samsas väl tillsammans. Mycket gott med klyftpotatis till, men pasta eller ris är säkert gott det med. Familjen gillade det big time!

Jag gilla enkelhet och brukar undvika rätter där man måste få flera delar klara samtidigt. Det här är just en sån rätt, men jag löste det på mitt eget sätt. Jag stekte fläskfiléskivorna lite längre, nästa färdiga, lade dem i formen och hällde såsen över. Sen fick det gratinera i ugnen medan jag stekte päronklyftorna. Receptet nedan är dock det "original" som jag hittade på nätet, med mina justeringar i parenteser.

600 g fläskfilé
3 msk smör
salt och svartpeppar
1 lök
1 kycklingbuljongtärning (räcker med en halv)
1 dl vispgrädde (ta mer, 2-3 dl)
140 g ädelost
2 fasta päron (ta gärna fler, de går åt som smör i solsken!)
1 dl valnötter


1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Putsa och skär fläskfiléen i ca 1 cm tjocka skivor. Bryn skivorna i smör i en stekpanna och krydda med salt och peppar. Lägg över köttet i en ugnssäker form

3. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Häll på buljongen och grädden, låt puttra sakta i ca 10 minuter.

4. Sätt formen med köttet mitt i ugnen i ca 10 minuter (innertemperatur 72 grader).

5. Skär osten i tärningar eller riv den på rivjärn och vispa ner i såsen. Mixa sen såsen med mixerstav (gjorde inte jag).

6. Skala, kärna ur och skär päronen i klyftor. Stek klyftorna i smör i ca 2-3 minuter. Lägg i valnötterna på slutet.


fredag 16 mars 2012


Kokoskyckling

Till fredagsmiddag blev det lättlagat men gott, en gryta med kyckling i kokosmjölk. Jag har inte angett några mått för ingefära och chilikrydda för det är så personligt hur mycket man vill ha. Själv gjorde jag grytan "svenskt familjevänlig" med lagom mycket krydda, men gillar man hetta är det bara och ösa på. Som jag brukar säja, smaka, smaka, smaka ;)

700-800 g kyckling (jag använde innerfilé)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 gula lökar
1 röd paprika
1 tsk sambal oelek
1 burk kokosmjölk
1 hönsbuljongtärning
1 tsk gurkmeja
chilikrydda
ingefära
2 dl matyoghurt

1. Skär kycklingen i bitar om det behövs (jag delade inte på innerfilébitarna) och bryn i en stekpanna. Salta och peppra. Låt puttra under lock tills de är genomstekta, ca 15 minuter.

2. Skala och klyfta löken. Strimla paprikan. Fräs grönsakerna i smör i några minuter tills de mjuknat.

3. Rör ner sambal oelek i grönsakerna. Tillsätt sen kokosmjölk, ingefära, gurkmeja, chilikrydda och buljongtärning.

4. Rör ner matyoghurten och låt koka upp under omrörning. Tillsätt kycklingen och servera direkt med kokt ris.

Smaskens!!

torsdag 15 mars 2012


Vindruvskassler med färsk pasta

Idag blev det middag med lite annorlunda smak. Kanske vissa rynkar på näsan åt idéen att ha vindruvor i maten, och visst låter det lite underligt, men det ger en spännande sötsyrlig smak som passar bra till kasslern. Dessutom "gifter" sig vindruvssmaken väldigt bra med rosmarin. Kasslern blir underbart mör när den kokas med vindruvorna.

ca 600 kassler i bit
svartpeppar
1 tsk timjan
2 tsk rosmarin
ca 500 g gröna druvor (jag använde röda denna gång och det gick lika bra)
färsk pasta

1. Gnid in kasslern med kryddorna och lägg den i en stekgryta med smör i botten. Bryn runt omkring.

2. Lägg hälften av druvorna i grytan och stek under lock på svag värme, ca 30 minuter, tills druvorna saftat sig.

3. Koka pastan

4. Skär kasslern i skivor, lägg upp på ett fat och slå över vindruvsskyn.

Serveras med färsk pasta och resten av druvorna.

onsdag 14 mars 2012


Löksoppa
med strimlad skinka och ost

Barnen gav tummen upp och lade in soppan på sina favoritrecept. Ät den vegetariskt eller med strimlad rökt skinka. Det är redan ost i soppan, men är man omåttligt förtjust i ost kan man strö över lite riven ost vid servering. Och en klick turkisk yoghurt är aldrig fel!

1 st purjolök
2 st gula lökar
1 l buljong (jag använde kycklingbuljong)
Salt
Svartpeppar
Santa Marias Vitlök/örter
250 g lagrad ost (jag använde prästost)
2-2½ dl grädde

Strimlad rökt skinka, till servering
Riven ost, till servering

1. Tvätta och skiva purjolöken.

2. Skala och skiva de gula lökarna.

3. Fräs löken glansiga i smör utan att de tar färg.

4. Häll över löken i en gryta och tillsätt buljongen och kryddorna.

5. Låt koka tills löken är mjuk, ca 20 minuter (min kokade längre). Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.

6. Tärna osten och blanda ner den i soppan. Rör ner grädden och servera genast.


tisdag 13 mars 2012



Mammas långpannebröd
(Filmjölkslimpa)

Den här filmjölkslimpan har min mamma bakat så länge jag kan minnas. Tänk vad doftminnen är starka, det vattnas i munnen av tanken på en skiva nybakat varmt bröd med smältande smör mmmmm....

Mamma bakar den alltid i en långpanna, men man kan ju lika väl dela upp degen i flera brödformar. Brödet på bilden är från en gång då jag gjorde en halv sats. Det finns otaliga varianter av receptet och många olika namn, men i min familj kallar vi det helt enkelt för Mammas långpannebröd.

När man bakar detta är det väldigt praktiskt med en köksassistent. Om man som jag inte har någon assistent (mycket märkligt, jag fattar inte riktigt varför jag inte har någon?!) får man använda degkrokarna på elvispen, jag brukar därför göra halv sats så inte elvispen brinner och dör :)

1,2 kg rågsikt
2 tsk bikarbonat
4 tsk bakpulver
2-4 dl sirap
1 ägg
1 l filmjölk
1 nypa salt

1. Värm ugnen till 100 grader

2. Rör ihop alla ingredienser till en smidig smet. Bred ut i smörad långpanna (eller flera brödformar).

3. Sätt in i ugnen på näst sista falsen. Grädda i  55 minuter.

4. Höj värmen till 150 grader och grädda i ytterligare 35-40 minuter.

Låt kallna i formen...om du klarar av att vänta vill säja ;)



Fisk- och blomkålsmosgratäng 

Det här är egentligen ett LCHF-recept men väl värt att pröva av alla, oavsett om man är LCHF:are eller ej. Det är en fräsch fiskgratäng med len, mjuk smak. Vill man ha mer "bett" i den kan man leka lite med kryddningen. Jag tycker att blomkålsmos är otroligt gott och tillsammans philadelphiaost är det ännu bättre!

2 st blomkålshuvuden
200 g philadelphiaost
400 g torsk

2 dl valfri svamp (jag använde skogschampinjoner denna gång, trattisar förra)
2 st schalottenlök (bananschalottenlök går bra)
1 vitlöksklyfta
3 dl grädde
1 fiskbuljongstärning
2 dl riven parmesanost

Salt & peppar

Tina fisken om den är frusen.


Mos
1. Bryt blomkålen i små buketter och lägg dem i en kastrull med vatten. Koka tills blomkålen är mjuk. Häll noga av vattnet.
2. Rör ner osten i blomkålen och mixa eller vispa tills du får ett slätt mos. Smaka av med salt och peppar.

Sås
1. Hacka lök och vitlök, skiva svampen. Fräs i smör i en stekpanna i några minuter.
2. Häll grädden i pannan och smula i buljongtärningen. Smaka av med salt och peppar. Låt småputtra ca 5 minuter.

Gratäng
1. Lägg den tinade torsken mitt i en ugnssäker form, salta och peppra.
2. Klicka ut blomkålsmoset runt omkring fisken och häll såsen över. Strö till sist över osten.
3. Gratinera i ugn på 225 grader, ca 20-25 minuter.

Mycket gott!

söndag 11 mars 2012

Fläskfilé och purjolök i chutneysås

Lättlagat och gott!  Vi åt potatis- och auberginegratäng till (se separat recept). Men det passar säkert utmärkt med ugnsstekt potatis eller pasta.

500 g fläskfilé
1 purjolök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ dl mango chutney (jag tog 1 dl)
2½ dl grädde (jag tog mer, säkert 4 dl)
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk soja
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk malen ingefära

1. Putsa och skär filéen i skivor. Skölj och skär purjon i skivor.

2. Stek fläskfiléen och purjon i smör, salta och peppra. Lägg över på en tallrik.

3. Blanda mango chutney, grädde, vatten, buljongtärning, soja, vitvinsvinäger och ingefära i stekpannan och låt koka ihop.

4. Lägg i köttet och purjolöken i såsen och låt puttra i ca 5 minuter.

Hoppas det ska smaka!
IngelaC

Potatis- och auberginegratäng

Idag åt vi en lite annorlunda men väldigt god potatisgratäng till middag. Jag ändrade lite i ursprungreceptet. Det ska egentligen vara med rosmarin, men jag hoppade över det eftersom jag inte tyckte det passade till det vi åt till.


8-10 potatisar av mjölig sort 
1 aubergine
1 tsk salt
1 krm vitpeppar (jag hade mer)
2 tsk rosmarin
2 dl grädde (jag hade nog 3 - 3½)
1 dl mjölk
1 dl lagrad ost, riven (jag använde prästost)

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skala och skiva potatisen i tunna skivor (jag strimlade den grovt istället).

3. Dela auberginen på längen, skölj den i kallt vatten (jag delade bitarna igen på längden) och skiva.

4. Varva potatis och aubergine med salt och peppar i en ugnsfast form.

5. Häll på grädde och mjölk. Strö över osten.

6. Grädda i ugn ca 40 minuter. Lägg på folie om det behövs.

fredag 9 mars 2012


Pasta al Teatro

Idag äter vi Pasta al teatro. Det här är ljuvligt gott! En favorit som jag kan äta om och om igen. Personligen tycker jag inte att det räcker till fyra personer, men man får helt enkelt prova sig fram. Jag tar Zetas Crema di Balsamico istället för balsamvinäger, det är supergott till! Jag brukar ha färsk tagliatelle till, men den här gången "fuskade" jag och använde torr pasta och det gick bra det med, men jag rekommenderar färsk.

8 skivor parmaskinka (fast det räcker inte, ta mer!)
½ kruka färsk basilika
Soltorkade tomater i olja, minsta burken
Riven parmesanost
Färsk pasta
3 dl vispgrädde
Muskotnöt, riven färsk eller malen (smaksak)

Blandsallad
Balsamvinäger
Olivolja

1. Reducera grädden tills halva mängden kvarstår och smaka av med muskotnöt.

2. Skär parmaskinka, basilika och soltorkade tomater i bitar och blanda med riven parmesanost.

3. Blanda salladen (ruccola passar väldigt bra till).

4. Koka pastan. Vänd ner den i grädden och häll upp på tallrikar. Strö skinkröran över pastan.

5. Stänk balsamvinäger och olja över salladen och servera den till pastan (fast det ÄR mycket godare med crema di balsamico, jag lovar!).

 Mums!!!


torsdag 8 mars 2012



Fläskpannkaka med potatis

Torsdag = pannkaka eller? Vi äter faktiskt sällan pannkaka hemma hos oss. Men när vi gör det blir det oftast ugnspannkaka. Idag blir det min favorit, fläskpannkaka med potatis . Och det låter kanske lite underligt med potatis i pannkaka, men det är inte dumt alls. Om ni inte provat det förut så gör det! Om man vill kan man kalla det för en fusion (!) mellan pannkaka och potatiskaka. Den här går hem hos både stora och små =)

400 g rimmat fläsk
5-6 potatisar
3 dl mjöl
6 dl mjölk
6 ägg
Salt
En nypa socker
Lingonsylt, till servering

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Skär fläsket i tärningar och lägg dem i en långpanna eller ugnsform (min är 30x40). Ställ in i ugnen.

3. Blanda mjölet med hälften av mjölken och vispa till en slät smet. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner ägg, salt och socker.

4. Riv potatisen och rör ner den i smeten.

5. Ta ut formen och häll smeten över fläsket. Sätt in formen i ugnen igen.

6. Grädda i ca 40 minuter tills pannkakan fått fin färg och potatisen är mjuk (tar olika lång tid beroende på typ av potatis och hur grovt man river den. Täck med folie om nödvändigt.


onsdag 7 mars 2012


Onsdagsmiddagen blev en helt ljuvlig fisksoppa med saffran. Bilden gör inte soppan rättvisa för den var jättegod! En klick turkisk yoghurt passade som handen i handsken. Och att doppa bröd i soppan var bara mmmmmmm.....

1 gul lök
2 morötter
4 potatisar
2 tärningar fiskbuljong
ca 1 l vatten
2 dl creme fraiche
1 ask körsbärstomater
500 g fiskfilé (jag använde färsk torskfilé)
½ paket saffran
Blåmusslor och lite av spadet
Dill
Salt och peppar
grov baguett, till servering
Turkisk yoghurt, till servering

1. Skala och hacka löken. Skala och skär morötterna i tunna slantar. Skala och dela potatisen i två delar, skiva dem i tunna skivor.

2. Fräs lök, morötter och potatis i olivolja i en gryta i några minuter.

3. Tillsätt vatten, buljongtärningar och saffran. Låt sjuda i ca 10 minuter under lock.

4. Vispa i creme fraiche och koka ihop i några minuter. Smaka av med spad från blåmusslorna, salt och peppar.

5. Dela och lägg i tomaterna. Skär fisken i kuber och lägg i grytan. Sjud försiktigt ca 5 minuter.

6. Hacka dill och rör ner den och så många musslor du vill ha försiktigt i grytan.


Ät och njut =)
IngelaC

tisdag 6 mars 2012


Glassmarängtårta!

Det här är en väldigt god - och löjligt enkel att göra - glasstårta. Den måste dock frysas några timmar så gör den i god tid. Det är en perfekt blandning av sött och syrligt. Om den står länge i frysen (över natten) blir den väldigt hård. Då måste du ta ut den ett tag före den ska ätas.

1 st marängtårtbotten (gör en egen eller gör som jag och välj den enkla vägen, köp färdig)
1 pkt vaniljvisp
1 burk kesella, med jordgubb och limesmak eller rabarber
Bär

1. Lägg en marängtårtbotten i en form med löstagbar kant

2. Bred ut kesella över tårtbotten

3. Vispa vaniljvispen och bred ut den över kesellan

4. Frys i några timmar. Ta ut och flytta över på serveringsfat

5. Strö över bär och pudra eventuellt med lite vaniljsocker.

Ät och Njut!!!


Köttgryta

Gryta är väldigt tacksam mat. Man behöver inte följa recept slaviskt utan kan slänga i lite av vad man nu har hemma, koka soppa på en spik liksom.  Jag gjorde en gryta i söndags som fått stå och "gona" till sig tills idag. Har ett recept på ett ungefär, men man kan behöva justera mängderna. Smaka, smaka, smaka...

500 g grytbitar av nöt (jag använde kalvrulle)
1 stor gul lök
1 paket bacon
1 äpple
2 morötter
1 dl grädde
2 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök
1 krm kanel
Salt & svartpeppar
Paprikakrydda
2 msk oxfond
1 liter buljong eller vatten
1 paprika
10 små champinjoner
1 liten purjolök
5 kryddpepparkorn
1 lagerblad

1. Skär köttet i ca 2x2 cm kuber, skala och tärna löken grovt, skär äpplet i kuber, strimla bacon, skala och slanta morötterna.

2. Stek baconet i en stor gryta. Tillsätt köttet efter några minuter och bryn det runt om.

3. Tillsätt därefter lök, morötter, äpple, grädde, tomatpure, pressad vitlök, kanel, salt, peppar, paprikakrydda och fond. Rör om.

4. Häll på vattnet/buljongen och låt koka upp. Dra ner värmen så det precis sjuder. Låt sjuda i ca 1½ timme.

5. Skär paprikan i grova bitar, rensa och skär svampen i "kvartar", skölj och strimla purjolöken. Tillsätt allt i grytan tillsammans med lagerbladet och kryddpepparkornen.

6. Låt sjuda i ytterligare ½-1 timme tills köttet är mört. Smaka av under tiden det sjuder och  tillsätt ytterligare paprikakrydda, salt och peppar, kanel, fond...svätt kanske i lite soja också...tills det smakar som du vill ha det.

Jag serverade bulgur till grytan. Mycket mumsigt!