Om mig

Mitt foto
Välkommen in i mitt kök! Här lägger jag ut recept på maten jag lagar. Matlagning gör mig lycklig, men det är inget märkvärdigt, bara helt vanlig mat utan krusiduller, lagad med kärlek! Det finns några inlägg av min syster Anneli också. Hon var en väldigt skicklig matlagare, men gick tragiskt bort 2020. Bloggen är en galen mix utan röd tråd men kanske någon kan få inspiration när idéerna är slut.

lördag 27 december 2014


Smördegsinbakad kyckling med tranbär och brie

Visserligen älskar jag julmat, men efter ett antal julbord är det gott med annan mat. Här är recept på en härlig kycklingrätt. Den är ett trevligt avbrott till julmaten men ändå för tiden passande julig.

4 kycklingfiléer
1 rulle smördeg
4 skivor Brieost
4 msk torkade tranbär
Salt och peppar

Sås
25 g smör
½ dl vetemjöl
4 dl vatten
1 tsk soja
2 msk kalvfond
1 msk chilisås
½ dl torkade tranbär

1. Sätt ugnen på 225 grader

2. Bryn filéerna runt om i smör i en stekpanna, salta och peppra. 

3. Skär smördegen i fyra delar och kavla ut dem något. Lägg en skiva brieost och en matsked tranbär på varje smördegsruta. Lägg på filéerna och stäng paketen. Lägg dem med skarven ner på en smörpappersklädd plåt. 

4. Vispa ihop ägget och pensla paketen. Gör några små snitt på ovansidan av paketen. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 70 grader, ca 20-25 minuter. 

5. Under tiden kycklingen tillagas så gör man såsen - måtten är ungefärliga för jag gör den på känn. 

Smält smöret i en kastrull, rör ner mjölet. Späd med vatten under omrörning. Tillsätt soja, fond och chilisås. Låt koka några minuter under omrörning. Späd med mer vatten om det behövs. Tillsätt tranbären och låt puttra på svag värme tills kycklingen är klar.







söndag 21 december 2014


Tjälknöl på lamm

Jag hade planerat att göra en stek men så kom något i vägen och jag slängde steken i frysen.  Där låg den tills jag  blev sugen att prova att göra en tjälknöl av den. Jag har aldrig gjort det på lamm, men varför inte? Min stek var marinerad med timjan och vitlök, men det går säkert lika bra med en "naturell". Och jag kan bara säja, tusan vad gott! Jag ska aldrig göra tjälknöl på annat än lamm hädanefter. Vill man kan man ju göra en god sås till, men vi åt med potatisgratäng och då behövs det ingen sås.

ca 1,2 kg fryst lammstek, gärna marinerad

Saltlag
5 dl vatten
1 dl salt
5 vitlöksklyftor, krossade
1 msk socker
3 msk torkade blandade örtkryddor (jag har timjan, rosmarin och dill)

1. Värm ugnen till 80 grader. Lägg lammsteken i en ugnsform och sätt in i ugnen. Låt stå i ca 12 timmar.

2. Efter några timmar kan man sätta in en stektermometer i steken, Ta ut den när den har önskad innertemperatur. Jag tog ut den på ca 65 grader, då blev den härligt rosa.

3. Lägg ner den varma steken i dubbla plastpåsar. Blanda till lagen och häll ner i påsen. Blanda om så steken täcks. Låt ligga i kylskåp i minst 6 timmar, men gärna över natten.

4. Slå bort lagen och skär köttet i tunna skivor.

måndag 17 november 2014


Kall örtsås till lax
 "grön sås"

Finns det något bättre än lax? Svar, nej! Min arbetskompis Helene brukar göra en kall sås till lax. Hon kallar den "grön sås" rätt och slätt. Hon har inga direkta mått utan smakar sig fram. Jag gjorde den ur minnet med de färska örter jag hade hemma. När jag sen frågade henne sa hon att hon brukar ha ruccola i, men jag skriver upp receptet som jag gjorde det. Supergott till lax och varför inte som dipp?

1 kruka basilika
1 kruka persilja
1 knippe dill
1-2 vitlöksklyftor
3 dl creme fraiche
En dutt vit balsamvinäger
Salt och vitpeppar
Ev. lite flytande honung

1. Mixa de färska örterna. Det är ok om stjälkarna är med. Pressa i vitlök.

2. Rör försiktigt i creme fraich och smaka av med vinäger, salt och peppar. 

3. Tillsätt eventuellt lite honung.


måndag 10 november 2014


Tacogratäng

Man får alltid över när man gör tacos, eller är det bara jag? I och för sig så gör jag alltid mer jag behöver "bara för att" eller "bra att ha" så det kan ju bero på det. Det är hur som helst roligt att hitta på nya användningsområden för köttfärsen som blir över. Idag hittade jag ett lovande recept som jag gjorde om för att passa det jag hade hemma efter lördagsmiddagen. Det ser inte ut att vara mycket mat när man läser receptet, men tillsammans med sallad och andra tillbehör räcker det till fyra (ta mer köttfärs om du är osäker). Det är mild smak på gratängen så om du vill ha mer krut i smaken kan du hälla i lite het tacosås eller salsa i såsen.

1 fpk bacon, klippt/skuren
300 g tacoköttfärs
1 fpk creme bonjour färskost, tacosmak
3 dl creme fraiche
½ burk Santa Maria tropical salsa
1 fpk små tortillabröd
1 paprika
2 tomater
Riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Stek bacon i en stekpanna. Rör sen ner tacoköttfärs, färskost, creme fraiche och salsa. Låt koka ihop till en gratängsås. Smaka av med mer salsa om det behövs.

3. Hacka tomat och paprika.

4. Täck botten på en rund ugnsform, helst lika stor som tortillabrödet, med lite sås. Varva sen med tortillabröd, sås, grönsaker och riven ost. Avsluta med ett lager sås och riven ost. 

5. Gratinera i ugnen i ca 20 minuter tills osten smält och fått fin färg. Servera med sallad och tacotillbehör.

söndag 2 november 2014


Köttfärs- och pinjenötsbiffar

Biffar åh vad jag älskar biffar! Här är ett recept med pinjenötter, väldigt goda. Ugnsstekt potatis eller pasta passar bra till. 

800 g köttfärs
2 vitlöksklyftor
100 g pinjenötter
2 äggulor
1 dl mjölk
1½ dl grädde
1½ tsk salt
2 krm svartpeppar

1. Skala och finhacka vitlöken, Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna under omrörning.

2. Blanda ihop köttfärs, vitlök, 3/4 av pinjenötterna, äggulor, mjölk, grädde, salt och peppar till en jämn färs. Forma biffar med våta händer.

3. Stek biffarna i omgångar i smör i en stekpanna, ca 3 minuter per sida. Strö resterande pinjenötter över biffarna vid servering. 

4. Om du vill ha sås kan du vispa ur pannan med grädde och låta det koka ihop. Smaksätt med kalvfond, soja och salt. Red av om det behövs.  

torsdag 23 oktober 2014


Köttfärslimpa och sås med smak av ananas 

Det här receptet var det andra jag fick av en kursdeltagare. Jag har inte kommit mig för att prova det förrän idag. Jag har ökat på det lite för jag vill gärna ha en matlåda eller två. Ananasen gör att köttfärslimpan blir saftig och god och att såsen blir helt underbart god!

Köttfärslimpa
800 g nötfärs
2 dl mjölk
0,75 dl ströbröd
1 ägg
2 tsk salt
1½ krm vitpeppar
1½ dl krossad ananas
Soja
Flytande smör

Sås
25 g smör
½ dl vetemjöl
2½ dl grädde eller Oatlys iMat
1 dl ananasspad
1 dl stekspad
Salt och peppar
Soja

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop mjölk och ströbröd. Låt svälla i 5-10 minuter.

3. Rör ner ägg, salt, peppar och ananas. Blanda sen ner nötfärsen. 

4. Forma till en limpa  en ugnsform. Pensla med soja och smör.

5. Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 65 grader, ca 40  minuter. Sila stekskyn ner i en skål. Den ska användas till såsen.

6. Smält smöret i en kastrull. Vispa i vetemjölet och låt fräsa en minut under omrörning. Häll i grädden och rör hela tiden medan det puttrar ihop några minuter. 

7. Tillsätt ananasspad och stekspad. Fortsätt koka under omrörning några minuter till. Smaka av med en dutt soja, salt och peppar. Späd med valfri vätska om det behövs.  

tisdag 14 oktober 2014

Cottagepie goes Mexican
eller Tacogratäng med potatismostäcke

Blir det för er som för mig? När vi äter tacos blir det alltid tacoköttfärs och lite ditt och datt tillbehör över. Man gör ju alltid för mycket! Idag hittade jag dessutom några sorgsna morötter och ett gäng potatisar. Vad kan man göra med det? Tja, man kan ju göra en variant av cottagepie till exempel. Det blev riktigt lyckat. Vi åt guacamole, tortillachips, sallad och tomater till. 

400 g tacoköttfärs
250 g finrivna morötter
2 finhackade bananschalottenlökar
1 dl majs
1 kg potatis
2 dl grädde
1 ägg
150 g riven smakrik ost
Salt

1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. 

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Skala och riv morötter. Skala och hacka löken. Fräs i smör i en stekpanna några minuter och häll sen ner i en bunke. Lägg ner köttfärsen och majsen i bunken. Blanda ihop. Fördela i en ugnsform. Formen måste vara stor nog så även potatismoset får plats.

4. Häll vattnet av potatisen och mixa den med en mixerstav. Rör sen ner grädde, riven ost och ägg med en slev. Smaka av med salt. Fördela ut moset över färsen i ugnsformen.

5. Tillaga i ugnen i 25-30 minuter. 


måndag 6 oktober 2014

Torsk med äggsås i ugnen - nu ännu bättre!


Mina barn bara ääälskar torsk med äggsås! Och det är faktiskt en av mina favoriter med, det sitter i sen barndomen tror jag.  Jag gillar att göra det i ugnen. Det finns ett tidigare recept på bloggen men det här är mycket bättre. Så gott det är att mosa ihop allt i en röra och sen bara sleva in =)

800 g torsk
½ dl hackad dill
6 hårdkokta ägg
1 stor bananschalottenlök
25 g smör
½ dl vetemjöl
3 dl grädde
5 dl mjölk
1 msk fiskfond
Salt och vitpeppar
Citronpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Hårdkoka äggen och låt dem svalna i kallt vatten.

3. Gör en bottenredning - smält smöret i en kastrull. Rör ner mjölet och låt det fräsa lite. Häll på hälften av vätskan under omrörning. När det tjocknat rör du ner resterande vätska. Späd med mer mjölk om det behövs. Rör ner fond och smaka av med kryddor. Låt puttra i 5 minuter.

4. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i smör i en stekpanna. Skala äggen och skär dem i lagom stora bitar - så som du vill ha dem helt enkelt!

5. Häll lite sås i botten av en ugnsform. Lägg på fisken, salta och strö över hackad dill, den frästa löken och äggen. Täck allt med resten av såsen.

6. Gratinera ugnen i ca 20 minuter. Hur länge beror på vilken typ av fisk du använder. Allt från färsk torskrygg till fryst fiskblock funkar, men de kräver olika lång tid i ugnen. Prova dig fram. Personligen tycker jag att 52 grader i innertemperatur är lagom.



fredag 3 oktober 2014


Fläskytterfilé fylld med vitlöksost och persilja

Jag höll en utbildning igår och under lunchen kom vi att prata om mat och det visade sig att en av deltagarna var en passionerad matlagare. Hon lovade att skicka mig ett intressant recept och hon höll vad hon lovade för i morse när jag kom på jobbet hade jag ett mail med inte bara ett utan två recept. Tusen tack för det! Det här som jag lagat idag var ett av dem...eller nästan. För det ska egentligen vara kycklingfilé men det fanns ingen färsk kycklingfilé på affären jag sprang in i på väg hem från jobbet, men mörad fläskytterfilé hade de. Jag har bytt ut kyckling mot fläskytterfilé och vice versa en massa gånger så jag tänkte why not! Jag hade lite mer vitlöksost och grädde än i originalreceptet och några fler tomater. SUPERGOTT!!! Det här blir en favorit :)

1 (rejäl) mörad fläskytterfilé
200 g vitlöksost
2 msk hackad persilja
Salt och peppar
3½ dl grädde
1 msk soja
1 msk kycklingfond
12 körsbärstomater

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skär en djup skåra längsmed filéen, men utan att dela den. Salta och peppra.

3. Rör ihop 100 g vitlöksost med den hackade persiljan och fördela i skåran. Stäng med tandpetare och salta och peppra runt om.

4. Bryn filén i smör och lägg den sen i en ugnsform.

5. Häll grädde, soja och fond i stekpannan och låt koka upp. Häll sen såsen runt filén.

6. Stek i ugnen i 15 minuter. Sen kan du försiktigt vända på filén och fortsätta steka i ca 15 minuter till. Lägg i tomaterna i formen de sista 5 minuterna. Köttet ska ha en innertemp på 70 grader. 

7. Lägg filén i en form med låga kanter så det går att skära upp den. Man kan iofs skära upp den direkt, men osten inuti är väldigt rinnig så det är bättre att skära upp den vid servering. Låt vila nån minut innan servering. 

8. Häll upp sås och tomater i en serveringsskål. Ta bort tandpetarna ur filén och servera den med såsen och ris eller klyftpotatis.

måndag 29 september 2014


Tuna- & Noodle Casserole 
(Tonfisk- & nudelgratäng)

Jag brukar roa mig med att läsa amerikanska och engelska recept och ibland hittar jag något jag vill prova och gör om det till svenska mått. Det här är ett typiskt exempel på amerikansk "comfort food". Den här gratängen passar till hela familjen, även små barn. Den är mild i smaken, har mjuk konsistens och är framför allt god. Ät gärna en sallad och hårdbröd till för det är inte vidare tuggmotstånd i gratängen. Jag har gjort om måtten lite så det ska räcka till middag och några matlådor eller till två middagar. Nästa gång ska jag prova med ris istället för det tror jag blir kanon!

250 g äggnudlar
1 burk Campbell's champinjonsoppa
2 dl gräddfil
2 burkar tonfisk i olja
1 burk strimlad rostad paprika i olja (zeta)
Fransk senap, 2-3 tsk
15-20 salta kex
Smör

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av vattnet och ställ åt sidan.

3. Rör ihop soppa, gräddfil, tonfisk och rostad paprika. Smaka av med senap. Blanda ner nudlarna.

4. Smöra en ugnsform och häll ner nudelblandningen. Smula över kexen och  ringla över flytande smör.

5. Tillaga i ugnen i 20-25 minuter.


söndag 21 september 2014


Köttfärslimpa à la kålpudding


Jag hade tänkt mig en köttfärslimpa med bacon i. Sen tänkte jag att det blir matigare om jag har vitkål i också...och se där, det blev en "kålpuddingsköttfärslimpa" istället. Vilken lyckoträff, det blev verkligen jättegott! Matlagning är kul :)

2½ dl mjölk
1½ dl ströbröd
1 pkt bacon
300 g vitkål, finhackad
1 gul lök, finhackad
1 msk sirap
600 g köttfärs
1 krm svartpeppar
1 tsk salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjölk och ströbröd i en bunke och låt svälla i 10  minuter.

3. Skär bacon i bitar och stek i smör i en stekpanna på hög värme. Sänk värmen och låt lök och vitkål steka tillsammans med baconet tills vitkålen blivit lite mjuk. Häll på sirap och rör om.

4. Blanda ner det stekta i bunken med ströbröd tillsammans med köttfärs, salt och svartpeppar. Platta ut smeten i en ugnsform och ringla över lite flytande smör.

5. Tillaga i nedre delen av ugnen i 30-40 minuter.

måndag 15 september 2014


Blomkålsbiffar

Det här receptet på jättegoda vegetariska biffar kommer från Hemmets Journal. Jag får tidningar av svärmor när hon läst dem och jag hittar ofta goda recept. De finns även på nätet för er som inte har papperstidningen. Eftersom jag missade att ta ett kort så knyckte jag helt skamlöst bilden också :) Jag har fyrdubblat receptet, annars har jag inte ändrat något. 

Servera med en fräsch sallad. I tidningen serverade de en kall sås till bestående av turkisk yoghurt, vitlök, salt och peppar, men vi åt turkisk yoghurt som den är, funkar hur bra som helst. Och ett tips - Risentas nyhet bönpasta gjord på ekologiska sojabönor - prova det!

600 g blomkål
2 dl havregryn
3 dl riven ost
2 msk hackad gräslök
2 tsk örtsalt
4 ägg

1. Mixa blomkålen och blanda sen med resten av ingredienserna. Låt stå och svälla i 15 minuter.

2. Värm upp olja i en stekpanna och klicka ner smet till lagom stora biffar. Stek i omgångar, ca 3-4 minuter per sida. Smeten är kletig och lös, låt steka ordentligt innan du försiktigt vänder biffarna. Det går bra att hålla dem varm i ugnen på 100 grader.

söndag 14 september 2014


Porterstek på skinkstek

Portersås måste vara en av de godaste såser som finns! Här har jag ett recept på porterstek gjord av skinkstek. Det funkar precis lika bra som med nötkött. Söndagsmat som heter duga *mums*

1,2 kg skinkstek
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 flaska porter, 33 cl
1½ -2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
½ dl kinesisk soja
3 msk viltfond
5 torkade enbär
1½ tsk malen svartpeppar
Grädde
Salt och peppar

1. Skala och klyfta den gula löken, skala vitlöksklyftorna. Lägg ner i en gryta. Häll i resten av ingredienserna - utom skinksteken - och låt koka upp.

2. Putsa köttet och lägg ner det i grytan. Låt puttra under lock på medelvärme . Vänd köttet efter 30 minuter och låt det fortsätta puttra tills det är klart. Det ska ha en innertemperatur på 70 grader.

3. Ta upp köttet och vira in det i ugnsfolie.

4. Sila och häll tillbaks kokspadet i en kastrull. Häll på så mycket grädde du vill ha tills du får önskad smak. Tillsätt salt och peppar om det behövs. Red med maizena eller mjöl utrört i lite vatten. Låt koka några minuter till.

5. Skär upp steken och servera den med såsen.

onsdag 10 september 2014

Lingondricka i Saftmaja

Saftmaja är en fantastiskt bra uppfinning! När man ångar saft behåller den mer näringsämnen än om man kokar den i en kastrull. Var försiktig bara, det är lätt att bränna sig! Flaskorna måste rengöras ordentligt och hållas varma under tiden, t.ex. i ugnen på 100 grader. Korkarna kan man koka i en kastrull.

2-3 flaskor
2½ kg lingon
ca 1 kg socker

1. Fyll understa behållaren på saftmajan med vatten. Häll lingonen och sockret i den översta. 

2. Koka upp vattnet och sänk sen värmen något så det kokar men inte stormkokar. Låt koka tills lingonen kokats sönder.

3. Håll koll på saftbehållaren (den mittersta). Töm ut en dricka i en kastrull och häll tillbaks i översta behållaren så att sockret fördelar sig jämt i drickan.

4. Tappa upp drickan i de rena, varma flaskorna. Var försiktig, drickan är het, het! Fyll ända upp till kanten och sätt genast på korken. Förvara flaskorna svalt, allra helst i kylskåp.


Kycklingfärslimpa


På bilden ser det ut som sockerkaka *haha* men det är faktiskt något så annorlunda som kycklingfärslimpa! Det har jag aldrig ätit förut och aldrig heller sett ett recept på. Det här receptet är baserat på ett amerikanskt recept som jag hittade på en matblogg. Min vana trogen har jag gjort om det lite. Eftersom det var första gången jag gjorde det var jag lite försiktig med kryddningen. Färslimpan blev supersaftig, och visserligen mild i smaken, men för den delen inte alls smaklös, och glazen gav en extra knorr. 

Jag serverade broccoli och mathavre till. Eftersom det är teriyakisås i glazen så gjorde jag en enkel sås på några dl grädde, en dl teriyakisås, peppar och en dutt sambal oelek. Det ifck koka upp och sen redde jag såsen med maizena. På bilden är det dock inte den såsen utan Marie Rose sås. Jag gjorde två såser och provade båda,men Teriyakisåsen passade bäst till!

1 zucchini
1 bananschalottenlök (eller 2 vanliga schalottenlökar)
1 solo vitlök
2 ägg
900 g kycklingfärs
2 dl havregryn
1 dl ströbröd
4 msk ketchup
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk knorr kycklingkrydda

Glaze
½ dl ketchup
2-3 msk teriyakisås

1. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform och smörj den med smör.

2. Riv zucchinin. Skala och finhacka lök och vitlök. Värm olivolja i en stekpanna och stek grönsakerna på låg värme i ca 5 minuter. Häll över i en stor bunke och låt svalna något

3.  Om du använder kycklingfilé så hacka först filéerna i mindre bitar och kör dem sen till färs i en matberedare. Lägg ner färsen och resten av ingredienserna till färslimpan i bunken med de stekta grönsakerna och blanda ihop. Forma till en limpa i ugnsformen.

4. Rör ihop glazen och pensla den över färslimpan.

5. Tillaga i ugnen i ca 50-60 minuter, den är klar när innertemperaturen är 74 grader. Eftersom det är kyckling är det viktigt att kolla temperaturen med termometer! Låt vila i några minuter innan den skivas upp och serveras.

tisdag 2 september 2014



Min köttfärssås - försvinnande god!


Som ni ser av bilden ljuger jag inte när jag säjer att den är försvinnande god :) Den är precis "lagom" i smaken tycker vi. Måtten är på en höft för jag bara häller i utan att mäta. Men smaken är ju som baken så man får laborera med ingredienserna tills man får rätt smak.  

1 pkt krossade tomater (400 g)
1 msk kalvfond
2 dl chilisås
4 dl naturell yoghurt
Ketchup
1 solo vitlök
1 stor bananschalottenlök
800 g köttfärs
Salt och svartpeppar

1. Rör ihop krossade tomater, kalvfond, chilisås, naturell yoghurt och en rejäl dutt ketchup i en gryta. Låt koka upp under låg-medel värme.

2. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek i smör i en stekpanna på låg värme tills mjuk och glansig. Häll över i grytan.

3. Stek köttfärsen i stekpannan. Salta under tiden. Jag tycker det blir bäst resultat att steka i omgångar. Tips när man steker köttfärs är att steka på hög värme och att inte röra så mycket. Låt steka klart på undersidan och krydda på översidan. Vänd sen försiktigt och stek tills den sidan också får fin stekyta. Hacka sen sönder köttfärsen och stek tills färdig. Det gör att färsen blir fint stekt och inte kokt som den lätt kan bli om man ständigt rör om. Lägg över i grytan.

4. Låt köttfärssåsen puttra på medelvärme under lock. Rör om nån gång då och då. Smaka av med svartpeppar och tillsätt mer chilisås eller/och ketchup om det behövs. Ju längre den får puttra desto bättre blir den! Min får puttra på i minst en halvtimme men gärna längre om jag har tid. Bäst är att göra den dagen före! 

söndag 31 augusti 2014


Flygande Jakobgryta

Min familj älskar Flygande Jakob och vi äter det med jämna mellanrum. Man behöver inte göra det i ugnen, det går alldeles utmärkt att göra en gryta, och fort går det också! Jag har inga exakta mått på chilisås, ketchup och kryddor utan provar mig fram.  

4 port ris
1 grillad kyckling
6 dl grädde eller iMat
2 pkt bacon
Chilisås
Ketchup
Salt och vitpeppar
Curry
2 bananer, gärna lite gröna
½ dl salta jordnötter

1. Rensa kycklingen och dela köttet i mindre bitar. Koka ris.

2. Skär baconet i bitar och stek tills knaperstekt, ställ åt sidan.

3. Koka upp grädden. Häll i kanske 1 dl chilisås och ½ dl ketchup. Smaka av med salt, peppar och curry. Tillsätt mer chilisås/ketchup om det behövs, smaken är som baken....!

4. Rör ner kyckling, bacon och jordnötter i såsen. Låt småputtra medan du skär bananerna i tjocka slantar. Vänd försiktigt ner bananslantarna i grytan och låt puttra tills de är varma, inte för länge för då blir bananerna mosiga.




lördag 30 augusti 2014

Cannelloni med spenat och tre sorters ost

Hejsan hoppsan, här blev det ingen bild. Nåja, huvudsaken är ju att maten är god och det kan jag intyga att det här är! Kanske lite pillrigt att fylla cannellonin, man kan ju i princip lika gärna göra en lasagne, men det här är lite roligare. Familjen tycker det är överraskande gott med tanke på att det är vegetariskt. Jag har fortfarande en del att jobba med på den punkten men trägen vinner, nu protesterar inte barnen längre när jag serverar vegetariskt :)

 20 cannelloni
600 g bladspenat, lätt hackad
1 bananschalottenlök, hackad
1 burk ricotta
100 g getost
150 g cheddar, riven (plus lite att strö över)
100 g soltorkade tomater i olja, strimlade/hackade
Salt
Vitpeppar

Bechamelsås
50 g smör
½ dl vetemjöl
ca ½ liter mjölk
Salt
Malen muskot

1. Sätt ugnen på 200 grader

2. Hacka löken och fräs den glansig i olivolja i en stekpanna. Lägg i spenaten och låt den fräsa med i några minuter under omrörning. Salta under tiden. Ställ åt sidan att svalna.

3. Smält smöret till såsen i en kastrull. Häll i mjölet och låt fräsa ihop under omrörning. Tillsätt halva mängden mjölk och rör tills det börjar koka. Häll i resten av mjölken och fortsätt röra. Späd med mer mjölk om det behövs. Låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt och muskot. 
(ps. om man vill ha det väldigt såsigt så gör man dubbel sats sås!)

4. Rör ihop ricotta, getost, cheddar och soltorkade tomater med spenatfräset i en bunke. Smaka av med vitpeppar. 

5. Fyll cannellonin med spenat- & oströran. Använd en liten sked eller dessertgaffel. Man kan även använda en spritspåse. 

6. Fördela ut hälften av såsen i botten på en ugnsform. Lägg på cannellonin och häll över resten av såsen. Avsluta med att strö över lite  riven ost.

7. Tillaga i ugnen i ca 30 minuter.



torsdag 7 augusti 2014


Kasslergratäng med persilja och cheddarost

Värmen bara fortsätter och fortsätter och jag är då inte ett dugg ledsen för det. Dock är det ett problem att det är så jobbigt att laga mat och man är inte heller vidare sugen på mat. Men äta bör man annars dör man! I sommarvärmen är det gott med något salt och då passar den här gratängen bra. Lättlagad, salt och god. Passar bra med pasta eller ris till.

500 g kassler
2 dl grädde
1 + 1 dl riven cheddarost (eller annan smakrik ost)
1 dl hackad persilja
1 krm vitpeppar

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Strimla kasslern och lägg över i en ugnsform

3. Blanda ihop grädde, 1 dl riven ost, persilja och vitpeppar. Häll över kasslern och strö över resterande riven ost.

4. Gratinera i ugnen i 15 minuter.



måndag 4 augusti 2014

Enkel dillstuvad färskpotatis
med kallrökt lax


Åh värmen är så härlig! Så här borde det alltid vara på sommaren! Nackdelen med värmen är att man varken är sugen på mat eller har ork att laga den. Men ett säkert kort är kallrökt (eller gravad) lax och dillstuvad potatis. Mums vad gott även i värmen och inte vidare mycket krångel i köket heller. Jag har ett recept på dillstuvad potatis sen tidigare på bloggen, men det här är betydligt enklare. 

12-15 färskpotatisar
50 g smör
½ dl mjöl
½ l mjölk
Salt och vitpeppar
1 dl finhackad dill

1. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt dem svalna något. 

2. Fräs smöret med mjölet i en kastrull tills ljusbrunt. Häll i mjölken lite i taget under omrörning. Koka i minst 5 minuter under omrörning.  

3. Smaka av med salt och peppar. Rör ner dillen. 

4. Skär potatisen i bitar och lägg i en skål. Häll såsen över och vänd försiktigt runt så potatisen täcks. 

onsdag 30 juli 2014


Supergod smulpaj med bananer

Här kommer recept på en försvinnande god bananpaj. Bäst blir den om man använder riktigt mogna bananer, och då menar jag övermogna. En riktig vinnare! Ät med vaniljglass eller vaniljvisp eller som jag gör, bara som den är :)


5 dl vetemjöl
1 dl socker
200 g rumsvarmt smör i tärningar
2 dl cornflakes, lätt krossade
4 mogna bananer

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Nyp ihop mjöl, socker och smör till en smuldeg. Blanda i cornflakes.

3. Platta ut hälften av smuldegen i en pajform. Skiva bananerna och fördela dem i pajformen. Täck bananerna med resten av smuldegen.

4. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter.

Låt svalna något  innan servering (eller helt, den är jättegod kall också!). 



Pimpad Lasagnette

Jag experimenterar ofta vilt med det jag har i skafferi och kylskåp. Den här rätten kom till en sån gång. Jag hade kallskuren kalkon med chili i kylskåpet och tänkte att den måste man ju kunna använda istället för köttfärs i lasagnette. Resultatet blev lite torrt och tråkigt - ja nu är ju lasagnette iofs aldrig särskilt sexig men den här gången blev den extra tråkig (jag har ofta en lasagnette hemma för kriser trots att det är rätt trist mat) Jag löste det med en bechamelsås och rejält med riven ost och voilá, en pimpad lasagnette som inte alls är särskilt tråkig. Nä, hela familjen gav tvärt emot tummen upp! Nu kan man ju inte begära att man ska tillaga den i två steg som jag gjorde, tar ju lite för lång tid, så jag har anpassat receptet. Häller man på osten och bechamelsåsen direkt blir det lätt lite sörjigt, men man kan tillaga lasagnetten ungefär halva tiden i ugnen först så "sätter" den sig lite innan man häller på sås och ost. 

Lasagnette
1 fpk lasagnette
3 dl mjölk
6 dl vatten 
500 g kallskuret som skinka eller kalkon

Bechamelsås
50 g smör
½ dl mjöl
½ l mjölk
Riven ost, gärna mozzarella
Salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Rör ihop mjölk, vatten och såsmix i en kastrull. Låt koka ihop några minuter.

3. Skär det kallskurna i mindre bitar om det inte redan är strimlat/tärnat.

4. Lägg pastan och det kallskurna i en ugnsform. Häll över såsen och rör om. Sätt in i ugnen i 20 minuter.

5. Fräs smöret med mjölet i en kastrull tills ljusbrunt. Vispa i mjölken lite i taget under omrörning koka i minst 5 minuter under omrörning.  

6. Ta ut formen ur ugnen. Nu kan du välja mellan två sätt - häll över bechamelsåsen och strö ut generöst med riven ost över såsen eller strö först över osten och fördela sen ut såsen (vilket jag föredrar).

7. Sätt in formen i ugnen i ytterligare 10-15 minuter tills pastan är färdig. 






onsdag 2 juli 2014


Rabarberkräm med lite socker

Jag bara ÄLSKAR rabarberkräm! Just nu försöker vi dra ner på socker i familjen, taskigt läge mitt i sommaren, men så blir det ibland. Men jag hittade ett recept utan socker. Eftersom jag gjorde större sats och inte hade nog med bananer så lade jag till lite socker. 

8 stjälkar rabarber
3 mogna bananer
Ca ½ dl socker
En dutt vaniljsocker
En dutt kanel
potatismjöl till redning

1. Skölj och skär rabarberstjälkarna i mindre bitar. Lägg i en kastrull med lite vatten i. Koka i 5-10 minuter.

2. Häll av överflödigt vatten - det är svårt eftersom rabarbern kokat sönder, men lite brukar man kunna hälla bort.

3. Mosa bananerna och rör ner i rabarberna. Smaka av med vaniljsocker och kanel. Låt koka i ytterligare några minuter.

4. Rör ut potatismjöl i lite vatten och häll ner i krämen i en tunn stråle, rör hela tiden. Låt koka upp under omrörning.

tisdag 1 juli 2014


Sojabönssoppa

Det finns två läger när det gäller sojabönan - vissa säjer att det är ett supernäringsrikt livsmedel och andra säjer att det är direkt hälsofarligt. Nåja, som så mycket annat här i livet får man väl ta det med en nypa salt och låta sunda förnuftet råda, lagom är bäst! Hur som helst, det här är en god och mättande soppa. Den har dessutom en väldigt vacker ljusgrön färg, som tyvärr inte syns på bilden.

1 purjolök
300 g rotselleri
3 dl grädde
3 dl mjölk
9 dl vatten
500 g sojabönor
2 grönsaksbuljongtärningar
Salt och peppar
Redning
Hackad persilja

1. Skölj och skiva purjolöken. Skala och skär rotsellerin i tärningar. Fräs i smör i en gryta några minuter.

2. Tillsätt grädde, mjölk, vatten, sojabönor och buljongtärningar. Låt koka i 10 minuter. Ta av grytan från spisen och mixa med stavmixer.

3. Smaka av med salt och peppar. Låt koka upp och red av till önskad tjocklek. Strö i persilja vid servering.




söndag 22 juni 2014


Kycklingbiffar med indisk touch

Det länge sen jag lade ut ett nytt recept, men nu är det dags! Jag tycker det är svårt att få till kycklingfilé så där perfekt som man vill ha den. Det är så lätt att översteker den av rädsla för att den ska vara rå. Men då är biffar räddningen, de blir inte torra även om man råkar steka dem lite för länge (fast gör inte det ändå). Jag eftersteker dem alltid i ugnen för det tycker jag ger bästa resultatet.  Till middag idag blev det kycklingbiff med basmatiris, ärtor och en kall currysås. Goda biffar som hela familjen gillar.

1 kg kycklingfilé
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
1 msk torkad persilja
1 msk garam masala
1 tsk curry
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 ägg
2 msk maizena

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär kycklingen i bitar och mal till färs i matberedaren. Blanda färsen med lök, persilja, garam masala, curry, salt och peppar i en bunke. Rör ner ägg och maizena. Jag tycker det är enklare att blanda med händerna - RENA händer såklart - istället för med slev, men det är ju en smaksak!

3. Hetta upp smör/olja i en stekpanna och klicka ner färs. Stek i några minuter per sida och lägg över på en ugnsplåt. När du stekt färdigt alla biffarna ställer du in plåten i ugnen tills biffarna är genomstekta. Prova med en stektermometer då och då, kyckling ska ha en innertemperatur på 72 grader för att vara genomstekt.


söndag 18 maj 2014



Kycklingrullader med äpple


Kyckling och äpple passar väldigt bra ihop, och här gör senapen att smaken höjs ett snäpp till. Antal äpplen beror på storlek och tycke och smak, personligen vill jag ha många. Kycklinglårfilé är bra att använda i gryta. De ser inte så aptitliga ut råa, men blir väldigt möra och goda när de tillagas, ett mycket bättre val än filé. Luras inte till att rensa bort för mycket bara! Det är gott med ris eller couscous till. 

800 g kycklinglårfilé
Dijonsenap
2-4 äpplen
½-1 röd lök
Salt och peppar
3 dl grädde eller iMat
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
2 msk soja
Maizenaredning

1. Bred ut senap på insidan av lårfiléerna. Salta och peppra.  Skala och riv 1-2 äpple och fördela rivet på filéerna. Rulla ihop och fäst med tandpetare.

2. Bryn rulladerna runt om i smör i en stekpanna och lägg över dem i en gryta. 

3. Kärna ur och klyfta 1-2 äpple. Skala och klyfta löken tunt. Lägg ner i grytan.

4. Häll grädde, vatten, äppelcidervinäger och soja i grytan. Låt småkoka i ca 15 minuter.

5. Smaka av med salt och peppar. Red av med maizenaredning om det behövs. 

onsdag 14 maj 2014


Lax under fetaost- & pestotäcke


Lax, lax, lax, jag kan inte få nog av lax! Det här är en bra maträtt. Den är enkel att tillaga, inte en massa ingredienser och olika steg som det ibland kan vara, och dessutom är det himmelskt gott! Kokt potatis som man mosar med smör är mums till.

500 g laxsida/portionsbitar
200 g Apetina fetaost garlic & parsley
½ - 1 dl pesto
½ dl grädde/iMat

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Om du använder en del av en laxsida skär så skär den i portionsbitar. Lägg bitarna i en smord ugnsform.

3. Lägg fetaost, pesto och grädde i en bunke och mixa med en stavmixer. Bred ut röran på laxbitarna.

4. Tillaga laxen i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills den når en innertemperatur på runt 52-54 grader (en smaksak , men jag tycker att lax utan sås är godast på 52-54 grader). Det är alltid en bra idé att använda termometer när man tillagar fisk för överstekt fisk är INTE gott!




lördag 10 maj 2014


Proteinplättar med keso


Snabba, goda och nyttiga proteinplättar till frukost eller mellis, bra efter träning! Jag steker dem i en crepespanna, då tycker jag de blir lagom stora. Supergott med hemmagjord lättsockrad äppelmos till. Om man inte har det kan man t.ex. riva äpple till.

2 dl havregryn
500 g keso
4 ägg
4 äggvitor
en gnutta vaniljsocker

1. Rör ihop alla ingredienser i en bunke. Mixa med mixerstav om du vill ha lite slätare konsistens.

2. Stek i smör i en stekpanna/plättlagg/crepespanna.